Lambretta или символа на италианската свобода


Lambretta или символа на италианската свобода

Lambretta или символа на италианската свобода

Класика с модерен стил, Lambretta остават мит след турболентните времена на историята. Създадени в Милано от авиационен инженер и предприемач с визия за бъдещето, легендарният бранд бе възроден от швейцарски консорциум, който стъпва на същите колони като оригинала. Стил, класа и лайфстайл.

Но как започва всичко. Lambretta е създадена от Фердинандо Иноченти, богат италиански бизнесмен, чиято фабрика за стоманени тръби в Рим е разрушена по време на бомбардировките по време на Втората световна война и изгражда нова в Милано. Именно предградието Ламбрате на столицата на Ломбардия дава името на едни от най-известните скутери в света. Иноченти вижда бъдещето на италианската мобилност в пъргави и лесни за употреба скутери и черпи идеята от американската армия.

И наема за главен дизайнер авиационният специалист - генерал Корадино Д’Асканио, отговорен за проекта на първия модерен италиански хеликоптер - Agusta. Задачата е проста – достъпен и лесен за употреба, да може да бъде управляван от мъже и жени, да могат да се качват пътници и дрехите на моториста да не се цапат по време на движение. Д’Асканио обожава самолетите и мрази мотоциклетите.

Затова и прави революционна машина. Двигателят е монтиран директно в задната гума, а скоростите се сменят от дръжката. Отпред има предпазващ панел, който предпазва от кал и мръсотия за разлика от откритите мотоциклети. Вилката отпред е вдъхновена от колесник на самолет, за да се сменя лесно гумата. Но Д’Асканио влиза в противоречие с Иноченти за типа шаси.

Предложението на авиационния инженер е монокок, а Иноченти иска тръбно шаси и така двамата се разделят, а Д’Асканио дава дизайна на Енрико Пиаджо и така се ражда Vespa.

Първата Lambretta идва през 1947, предлага се задна седалка и кутия за багаж. Оригиналният предпазен панел или щит е от аероматериал, по-късно преработен, за да може да се постави допълнителна кутия за багаж отпред. Капакът за резервоара е под седалката, за да се пести място.

Дизайнът е толкова успешен, че Lambretta дава лицензия за производство в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Индия, Франция, Испания, както и в Германия от NSU. Дори в Бразилия името Lambretta е нарицателно за скутер.

Скутерите са от 49 до 198 кубика, с три или четири предавки.

Компанията обаче изпада във финансови трудности и е купена от British Leyland Motor Corporation, производителя, който прави класическото Mini, а през 1972 г. Innocenti е купена от индийското правителство, след което производителят попада в ръцете на De Tomaso.

Митът Lambretta е толкова силен, че много държави по света имат клубове, които се събират няколко пъти в годината за прекосяване на дистанции, радвайки се на класическия дизайн, съчетан със стил. Малкото селце Родано в Италия помещава най-големия музей на Lambretta, в който има предвестниците на скутера – американските ролери за десанта в Нормандия от 1944 г. В Англия също има музей с 61 експоната Lambretta.

През 1969 г. излиза последния модел скутери Lambretta Grand Prix и няколко десетилетия компанията името остава в историята. Основният фокус изместват автомобилите, които са втори по продажба в Италия след FIAT  и пред гиганти като VW и Renault. De Tomaso започва да прави коли Innocenti с дизайн на Bertone, а по същото време притежава и Maserati. През 1990 марката е купена от FIAT.

А Lambretta се завръща с инициатива от швейцарски инвеститори, които решават да преродят марката. Създава се компанията Innocenti S.A., или Lambretta Consortium, базирана в Лугано. През 2017 на мотосалона в Милано е представен V-Special във варианти с 50, 125 и 200 кубикови мотори, а за дизайна е отговорна компанията Kiska, създатели на KTM и Husqvarna.

← Назад