Биаджи постави нов световен рекорд за електрически мотор


Биаджи постави нов световен рекорд за електрически мотор

Биаджи постави нов световен рекорд за електрически мотор

Докато очакваме повторен опит на SSC на рекорда за скорост с Tuatara, компанията за електрически мотоциклети Voxan счупи този на две колела. Както и 11 други постижения. Производителят от Монако създаде специална версия на модела си Wattman, за да постигне рекорда на самолетната писта Шатору във Франция.

Постижението от 408,8 км/ч е направено от мотоциклетната легенда Макс Биаджи. Средното време в двете минавания е 366,9 км/ч, което е с 38 км/ч повече от досегашния рекорд.


Първоначално Voxan и Биаджи са искали да запишат ръновете в Боливия и соленото езеро до Уйуни, където премина и кервана на рали Дакар. Но след това е взето решение за използване на самолетната пистата във Франция.

Освен него Биаджи чупи и нов рекорд в категорията за скорост за четвърт миля и 1 километър, използвайки друг мотоциклет на компанията, който е модифициран за ускорение, а не максимална скорост. В рекордите са използвани три мотора с различни спецификации.

Voxan е част от Venturi group, който произвежда електрически коли. Компанията държи рекорда за най-бърза електрическа кола – 549 км/ч. Серийният Voxan е с мощност 203 к.с., а рекордьорът е с 367 к.с.

← Назад