Nissan показа трето поколение Qashqai


Nissan показа трето поколение Qashqai

Nissan показа трето поколение Qashqai

Това е третото поколение Qashqai. Моделът създаде този сегмент през 2007 г. Както при предшествениците му, дизайнът на новия Qashqai е създаден от екипа на Nissan Design Europe, базиран в централен Лондон, а инженерните решения са дело на Nissan Technical Centre Europe в Кранфийлд, Бедфордшър (Обединеното кралство).

Междуосието на автомобила е увеличено с 20 мм, като общата дължина нараства с 35 мм. Има минимално увеличение във височината (+25 мм), а широчината е увеличена с 32 мм за подобрено представяне на пътя.

Предната част на изцяло новия Qashqai се отличава с уголемена V-образна решетка Nissan с хромирано покритие, чиято прецизност е подчертана от вторична хромирана лента. Решетката е обградена от тънки full LED матрични фарове с дневни светлини с характерната форма на бумеранг.


Изключително тънките процепи между всички тези детайли създават впечатление за висока класа и прецизност.

Предните фарове на новия Qashqai са усъвършенствани спрямо предишния модел с по-издължен и елегантен дизайн благодарение на използването на LED технологията.

Новото поколение Qashqai ще се предлага за първи път с 20-инчови алуминиеви джанти  (предишното поколение предлагаше до 19-инчови джанти). Тези джанти с по-голям диаметър изпълват арките на калниците и допълнително допринасят за солидното пътно поведение.


В цялото купе е използвано ново бяло амбиентно осветление, има WiFi свързаност в автомобила за общо седем устройства и NissanConnect Services – специално приложение за взаимодействие и наблюдение на автомобила. 9-инчовият екран NissanConnect с по-големи размери и по-висока резолюция е цифровият интерфейс към настройките на автомобила, навигационната и развлекателната система, и е съвместим с Android Auto и Apple CarPlay, като безжичната Apple CarPlay опция също е налична.

Нов 12,3-инчов изцяло електронен TFT мултиинформационен екран с висока резолюция предлага избор от персонализируемо извеждане на информацията от навигационната и развлекателната система, както и на данни за трафика и автомобила, като цялата информация се управлява от новия въртящ се селектор на волана. Към дигиталния фон на TFT екрана е добавена и традиционната текстура с ефект на рязано стъкло Kiriko – реверанс към японското ДНК на Nissan.

10,8-инчов иновативен head-up дисплей осигурява най-големия в сегмента размер на изображението. Ключовата информация за навигацията, системите в помощ на водача и за пътя се прожектира на предното стъкло в полезрението на водача.


Като част от целта на Nissan да постигне 50% продажби на електрифицирани превозни средства в Европа до 2024 г., новият Nissan Qashqai ще бъде наличен не само с 1,3-литров бензинов двигател DiG-T, оборудван с технологията мек хибрид, но ще представлява и европейския дебют на e-POWER, иновативния и удостоен с награди силов агрегат на Nissan, който черпи технологии от новаторския електрически автомобил на компанията Nissan LEAF.

С варианти със задвижване на 2 или на 4-те колела, с 6-степенна механична трансмисия или с новата Xtronic трансмисия и с изцяло електрическо задвижване от мотора благодарение на e-POWER, опциите за силов агрегат на изцяло новия Qashqai отговарят на нуждите на всеки клиент, като удоволствието от шофирането е в основата на всяка от конфигурациите.


12-волтовата система мек хибрид, налична в новия Qashqai, е по-достъпна хибридна технология, която предоставя подпомагане на въртящия момент, удължено гасене на двигателя при кратък престой, бързо рестартиране и Coasting Stop [само при версията с Xtronic], с подобрения както в икономията на гориво, така и в CO2 емисиите (-4 г/км).Системата мек хибрид добавя само 22 кг към общата маса на автомобила. При намаляване на скоростта енергията се възстановява чрез регенерация и се съхранява в литиево-йонната батерия.

Системата мек хибрид е свързана с 1,3-литров бензинов двигател DiG-T, въведен в Qashqai през 2018 г. Този двигател е подобрен още повече за новия Qashqai с 50 наново проектирани компоненти и пълно съответствие със стандарта Euro6-d.

1,3-литровият двигател ще се предлага в два варианта за мощност – 138 к.с. и 156 к.с. – с 6-степенна механична трансмисия или с новата скоростна кутия Xtronic (само за варианта със 156 к.с.). Максималната мощност на двигателя се постига при 5500 об./мин., а максималният въртящ момент от 270 Нм - при удобните 1750 об./мин. при моделите със 156 к.с. Xtronic и вариантите с висока мощност и ръчна трансмисия.


При версиите с механична скоростна кутия, последната е подобрена с цел усещане за по-бърза, по-директна и по-спортна смяна на предавките. Трансмисията Xtronic от ново поколение предлага по-голяма икономия на гориво и усещане за ускорение благодарение на подобренията, включително система от две маслени помпи.

Задвижването на 2 колела е налично и при двете версии на мощност 138 и 156 к.с., а задвижването на 4-те колела ще се предлага само за моделите със 156 к.с. и скоростна кутия Xtronic. Новата система за контрол на задвижването на 4-те колела (4WD) и възможност за избор на режим за шофиране е по-интуитивна и интелигента и се адаптира към външните условия с 5 режима на шофиране – Standard, ECO, Sport, Snow и Off-Road. В случай на приплъзване на колелата, времето, за което системата 4WD реагира, е намалено пет пъти до около 0,2 секунди.


Новият Qashqai въвежда за първи път в Европа иновативната задвижваща система e‑POWER на Nissan. Тя се състои от батерия с висока мощност, бензинов двигател и електрически мотор със същия размер и изходна мощност като тези в електрическите автомобили на Nissan. e-Power използва бензиновият двигател само за генериране на електричество, докато колелата се задвижват изцяло от електрическия мотор. Това означава, че двигателят може винаги да работи в оптималния си диапазон на оборотите, което води до изключителна икономия на гориво и по-ниски CO2 емисии в сравнение с традиционния двигател с вътрешно горене. Благодарение на изцяло електрическото задвижване от мотора няма забавяне както при двигателя с вътрешно горене или традиционния хибрид. Както при LEAF системата e-POWER идва с технологията e-Pedal. Шофьорите  могат да стартират, ускоряват и намаляват скоростта, като използват само педала на газта.

← Назад