Димитър Илиев стартира видео серии със съвети за шофиране


Димитър Илиев стартира видео серии със съвети за шофиране

Димитър Илиев стартира видео серии със съвети за шофиране

Осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев стартира поредица с видеа с потребителски съвети за шофиране. Серията е насочена към новите шофьори, независимо от тяхната възраст. „Желанието ми е не да се чака да се трупа 10 години стаж, за да се разберат някои основни неща, а новите шофьори да има къде да ги разберат в самото начало“, коментира за нас доц. Илиев, който също е преподавател в НСА и има собствена академия за безопасно шофиране Safety Driving Academy.


Основното образование за шофиране се получава на краткия шофьорски курс, но в него често има неправилно обучение, което е най-ясно изразено в движението на ръцете и забраната за кръстосване. Във втория епизод от поредицата Илиев показва точно как трябва да се извършва завиването с две ръце и захват. А в първия епизод фокусът е как да се наблюдава и разчита пътната обстановка.

„Новите шофьори минават курс и каквото научат там, това е. Може да имат късмет да са с родителите, които имат добри познания по управление на автомобил, но това е рядкост и в масовия случай става самоусъвършенстване. Имам богат опит и искам да го споделя на достъпен език. Това ще е дълга поредица от видеа в три основни направления.


Първото е ментална подготовка, която обхваща всичко свързано с мисленето на шофьора. Колата се управлява от главата, която казва на краката и ръцете какво да правят. Първото видео бе от този раздел. Също така техника на управление или как да я развиваме. Второто видео бе от тази категория. Третото е за рискове по пътищата, рискове в градска среда, магистрала, предстои да пуснем видео за това“, поясни още доц. Илиев.

 

 

 

← Назад