Караме електрически Citroеn С4


Караме електрически Citroеn С4

Караме електрически Citroеn С4

Не, това е хечбек. Но е кросоувър. Или не точно. По-скоро лифтбек. А някои дами ще го нарекат с нарицателното джипче. Citroen са майстори в измислянето на нестандартни коли и новото поколение С4 не е изключение. И се предлага само в тази форма. Всъщност погледнато по-прагматично моделът го има като традиционен хечбек и комби, но с името 308.


Разбира се, като размери, защото платформите им са различни. 308 използва по-голямата архитектура EMP2, на която са още Peugeot 508, 3008 и 5008, а С4 използва EMP1 заедно с 208 и 2008. Но има фокус върху електрификацията. Това е петият модел с електрификация след C5 Aircross SUV Hybrid, Ami, е-Jumpy и е-SpaceTourer. И освен чисто електрическа версия се предлага също и с бензинов или дизелов двигател.

Най-важното е да знаете в каква среда ще го използвате, за да изберете версията. Електрическата версия има същата техника като 208, 136 к.с. и пробег по заводски данни 350 км. Максималният въртящ момент е 260 Нм, а времето за ускорение до 100 км/ч 9,7 сек. В реалния свят в града може и да стигнете 300 км, но ние започваме теста с магистрала, където за 100 км изсмукваме 200 км от пробега, при това със скорост около 110-120 км/ч и режим еко с ограничена мощност.


Налага се да презаредим на бързозарядна станция 50 кВт DC и в рамките на пауза за чай за 30 мин пълним от 56 до 85% на 50-киловатовата батерия, системата на колата е 400 волта.

Така спокойно разполагаме с нови 190 км пробег, което позволява да настъпим повече газта на чисто новия път до Мелник. И тук се случва нещо интересно.

На режим спорт и пълна мощност с много рязко подаване на газ и спирачка колата гори по-малко отколкото на еко на магистрала. Но пък е-С4 е направен за града. Там блести с предимства като нулево замърсяване с вредни емисии, безплатно ползване на платените зони за паркиране, много ниски разходи при периодично обслужване и разбира се, възможност да зареждате безплатно на станции или за 1,2 лв. на нощ у дома.

Батерията е с гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от зарядния ѝ капацитет. По заводски данни на 100 кВт станция зареждате 10 км на мин или 80% за 30 мин. На Wall Box 32 A зареждането на батерията е за 7,30 ч, а при 16-амперов контакт за 15 часа. При обикновен контакт завеждането е над 24 часа.


Дизайнът използва характерната идентичност на Citoren, над фаровете има тънка ивица със светлинния подпис с V-образна форма, която продължава и отзад. Има къс преден и заден надвес в комбинация с увеличен просвет на 156 мм, така че можете да излизате и на лек офроуд.

Отстрани има цветен елемент като Airbump, но в прага, а не на вратите. Багажникът е достатъчно щедър – 390 л, а задното стъкло разделено на две части с аеродинамичен спойлер. Но няма задна чистачка като триобемните автомобили за разлика от хечбека.

Ако карате предимно на дълъг път, изберете дизел, защото пробегът с един резервоар е почти 1000 км. Или бензин, ако компромисно предложение между разходи и пробег. Бензиновите двигатели са със 100, 130 и 155 к.с., а дизеловите със 110 и 130 к.с. Механичната кутия с бензинов мотор със 130 к.с. е особено пъргава и забавна.


Всички версии са с нови хидравлични амортисьори, които осигуряват много мека возия и напомнят за легендарната хидро-пневматика на Citroеn. Вътрешното пространство отпред е голямо, а отзад най-голямо в сегмента. С уточнението отново, че този автомобил е много труден за сегментиране.

Отвътре има новаторски идеи, бутон за скоростен лост, хедъп дисплей, голям сензорен екран за управление на функциите и съвместимост със смартфон. Има много ниши за предмети, което е типично френска черта, както и пространство.


Като цяло интересно предложение за семеен автомобил, определено нестандартен и с много лайфстайл елементи.

← Назад