Караме Dacia Sandero Stepway 1.0 CTV


Караме Dacia Sandero Stepway 1.0 CTV

Караме Dacia Sandero Stepway 1.0 CTV

Само се замислете, че допреди 10 години индустрията не възприемаше сериозно бюджетния бранд Dacia. А сега това е най-продаваната кола у нас, на много пазари в Западна Европа моделите са хит, защото предлагат достъпна технология от Renault. И докато първите поколения на Sandero бяха наистина бюджетни, сега нещата са различни с третото поколение. А версията Dacia Sandero Stepway вече изглежда като самостоятелен модел, дори кросоувър.


Повдигнат силует, пластмасови панели на вратите, сплитер, защита на калниците, лайсни на покрива, разполагате с много универсална кола. И говорейки за багажника, релсите се откачат и образуват стойка, като ви спестяват покупка на багажник за ски.

Пътният просвет е увеличен на 174 мм или с 41 мм повече от Dacia Sandero, което го прави и способен когато напуска асфалта. И го прави с лекота. Естествено задвижването е предно, но ако ви трябва 4х4 има Duster. А Stepway спокойно може да свърши работа, стига да няма високи коловози на черния път или кал. Тогава какво винаги в офроуда имат значение гумите.


Дизайнът е напълно нов. Фаровете са с двоен Y-образен светлинен подпис с LED, предната решетка е станала по-сложна и триизмерна, фаровете за мъгла се намират в също Y-образен декоративен елемент. Стоповете отзад също имат Y елемент.

Интериорът на Sandero Stepway е удобен, посреща уютна атмосфера и радикално нов интериорен дизайн. В тестовата версия има сензорен дисплей, но ако решите да спестите пари, на негово място има джоб, който много удобно захваща мобилния ви телефон, който ползвате за навигация. Удобен е и слота за зареждане от ляво. Таблото има мека средна част, отворите на климатичната система са елегантно оформени. Вътре арматурното табло съдържа вложка с покритие от текстил, докато вентилационните отвори се отличават с изцяло нова форма.


В Dacia подобряването на усещането за качество означава комбиниране на удоволствие с практичност. Панелите на вратите и арматурното табло съдържат вложки и кантове от оранжев текстил във версията на Stepway, която караме. В нея вече има заводска навигация. Екранът е 8-инчов сензорен. Дизайнът е елегантен, а интуитивният, лесен за използване интерфейс е съвместим с Bluetooth и със системите за смартфони Android Auto и Apple CarPlay. Нов раздел Car осигурява достъп до специфични настройки на системите в помощ на шофьора (ADAS).

С Media NAV мултимедийната система вече разполага и с вградена навигация и безжична свързаност за Apple CarPlay и Android Auto. Аудиосистемата съдържа не по-малко от шест високоговорителя. Багажникът на Dacia Sandero има капацитет от 328 литра (310 л+18 л) и разполага с равен под с регулируема височина с 2 позиции в зависимост от версията.


И след като бяхме сред първите, които карахме моделната гама на Sandero и Stepway, сега тестваме CTV кутията на дълъг път. 1,0-литров мотор с 90 к.с. и 142 Нм, звучи си направо предизвикателство, особено на магистрала, която е значителна част от отсечката ни. Отиваме до Кърджали, а крайната дестинация е едноименния язовир.

До Хасково отсечката е магистрала, след което интересни завои. На магистралата Stepway се държи чудесно. Няма дискомфорт, дори липса на ресурс. Автомобилът поддържа спокойно максимално разрешените 140 км/ч и изпреварва при нужда. Има достатъчно въртящ момент. А CVT кутията не е чак толкова шумна, стига да не я карате нервно.


Средният разход е около 7 л/100 км. Интересното и забавното започва на завоите. Оказва се, че Stepway е най-бързата кола, държи се стабилно и има ресурс да изпревари в кратките прави. Пътят е с интензивно движение и често се налага. Естествено има леко недозавиване при по-висока скорост, но при повече умения можете да се справите с него. А и да не можете, едва ли ще купите Stepway CTV, за да се състезавате по пътищата.

Това е автомобил за разумните клиенти, които използват мозъка си при покупката на кола. Едно от най-евтините предложения на пазара и дава толкова много. CTV кутията е с 2000 лв. повече, но пък подходяща за тези, които не се чувстват уверени с механиката и трите педала. За вариатор върши много добра работа като градска кола, с която спокойно може да пътувате и на дълъг път.

← Назад