Караме Renault Megane


Караме Renault Megane

Караме Renault Megane

В гените на модела тече благородна състезателна кръв. RS версията е легендарна, записа рекорд на Нюрбургринг, а вече има и вариант плъг-ин. Но най-популярен все още остава дизела, който ви дава свободата да пътувате където пожелаете.

Обновеният модел има леки промени в дизайна, които го правят по-модерен и стилен. Фаровете и стоповете са LED, предната броня инкорпорира нови форми около фаровете за мъгла, които имат и аеро ефект. Решетката е с 3D ефект, фаровете осигуряват с 30% повече светлинен сноп. Сред опциите има три нови цвята, един от които е Solar Copper или слънчево медено, с който е и тестовата кола.


Отвътре промените са значителни. Материалите са по-качествени и приятни на допир. Арматурното табло има 10,2-инчов дисплей за измервателните уреди, а в на централната конзола е разположен 9,3-инчов сензорен екран с портретна ориентация за основните функции.  

Разбира се, има и бутон Renault Multi-Sens, с който избирате различни режими. А с тях се променя и интерфейса на таблото. При спортен получавате огромен оборотометър и възможност да следите използваната мощност, както и въртящия момент, докато при еко виждате основните параметри и консумацията. В спортния режим воланът се натяга с 25%, а двигателната карта предлага 20-25% повече въртящ момент при идентична позиция на педала на газта.


Предавателните числа на трансмисията стават по-къси и всичко това идва в съчетание с интересно висок ръмтеж от двигателя, който е дизел, а не бензин, но звучи като такъв. За по-технологичните клиенти има и ниво 2 на автономност, което тук се нарича Highway & Traffic Jam Companion. А багажникът осигурява 521 л обем, който е напълно достатъчен за пътешествия.

Но говорейки за разхода, той е 6,6 л/100 км в градски цикъл и 5,3 л/100 км в смесен. 1,5-литровият дизел със 115 к.с. е достатъчно силен и има огромен ресурс когато ви трябва за изпреварване. Предавателната кутия е автоматична 7-степенна с два съединителя, която работи плавно и бързо.

Не очаквайте чудеса в завоите от дизеловата версия като RS, но шасито стои стабилно и може да ви забавлява. В съчетание с гърлен звук от двигателя. Очевидно има магия от спорта, дори в дизела. Хечбекът е чудесен вариант за градски автомобил, с който да пътешествате през уикендите.

 

← Назад