Караме хибридът BMW 330e Туринг


Караме хибридът BMW 330e Туринг

Караме хибридът BMW 330e Туринг

Семейна кола, комби, която има електрическа мобилност. Звучи като чудесно предложение в новата ера. BMW 330e Туринг дойде след версията седан и предлага плъг-ин задвижване за тези, които искат да се придвижват само на ток в рамките на до 40 км. Системата се състои от 2,0-литров четирицилиндров бензинов двигател с BMW TwinPower Turbo и мощност 184 к.с., както и електромотор с максимална мощност от 83 кВт/113 к.с., интегриран в осемстепенната трансмисия Steptronic.


Общата системна мощност на двата двигателя е 185 кВт/252 к.с., като при особено високо натоварване тя може за 10 секунди да бъде увеличена с допълнителни 30 кВт/40 к.с. Серийният Xtra Boost е на разположение в режима Sport, който се активира от бутон на централната конзола и така мощността ви става 292 к.с. Но пък от друга страна, ако искате бързо и мощно BMW, компанията предлага твърде много варианти на Серия 3. А когато сте си купили плъг-ин, ще искате да бъде максимално електрически.

И самата кола ви кара да го правите. На безшумния режим се движи много по-равномерно, плавно и успокояващо. Това естествено не пречи BMW да ви предлага Адаптивно М окачване и М Спортни спирачки.

На ток можете да стигнете до 140 км/ч, а по заводски данни пробегът е 65 км. Но в реалния свят с трафик и използване на онборд системите не минавате повече от 40 км. Които са напълно достатъчни за достигане на офиса или дома, където може да заредите до 80% за малко над 4 часа, а при използване на BMW i Wallbox за два часа и половина.


А когато батерията свърши, на помощ идва двигателя с вътрешно горене. Средният разход по заводски данни е 2,0 л/100 км, а на електроенергия 17,8 кВтч/100 км. СО2 емисиите в комбиниран цикъл са само 46 г/км. Задвижването е на четирите колела. BMW eDrive в съчетание с xDrive. Системата използва познатия многодисков съединител с електронно управление интелигентното задвижване на четирите колела, който разпределя мощността на двата двигателя между предните и задните колела.

Отвътре салонът е идентичен със седана, интегрирането на батерия е намалила с малко багажника. Задният ред седалки се сгъват в съотношение 40:20:40, а обемът в багажника е от 410 до 1420 литра при сгъване на седалки.


От BMW за помислили за пешеходците и плъг-ин модела идва серийно с активна защита за тях. В чисто електрически режим на движение при скорост до 30 км/ч чрез система от външни високоговорители се генерира шум, създаден специално за електрифицираните модели на BMW.

Управлението е типично за BMW, много стегнато и твърдо, но интересно автомобилът ви кара да бъдете в хибриден режим, а не в спортен както се очаква. Да, в изцяло електрически режим не може да изминете много, но е напълно достатъчно за всекидневни нужни, а когато токът свърши на помощ идва двигателят с вътрешно горене.

Рекуперацията е автоматична и бързо натрупвате малко енергия, която е достатъчна за стартиране и потегляне на електричество, можете да запазите батерия за по-късно, ако ще влизате в зони с нулеви емисии. Каквито има във всички големи градове в Западна Европа, но у нас все още са утопия. BMW 330e Туринг обаче е реален. Чудесен мост между досегашната и бъдещата технология, в която имате практична кола, която да използване като електрическа през седмицата и да пътувате на дълъг път през уикенда.

Фотография: Димитър Даков

← Назад