Караме хибридото BMW X2 xDrive25e


Караме хибридото BMW X2 xDrive25e

Караме хибридото BMW X2 xDrive25e

Дълго време Х2 изчакваше зелена светлина от борда на директорите. Автомобилът е изключително нишов, още по-специализиран от Х1, а в BMW са известни, че не обичат риска. Но Х2 все пак се появи, а вече влиза в новия свят на електрификацията. И вероятно е трън в очите на феновете пуристи на BMW. Архитектура с предно предаване, 3-цилиндров двигател, кросоувър с по-малко практичност от Х1. Обаче е различен, на мига разпознаваем по дизайн като BMW. И сякаш, за да не се объркате, има легендарните лога на С-колоната отстрани като М1.

Но с това се изчерпват приликите с класиката. Х2 xDrive25e е автомобил за новото поколение фенове на BMW, от 21-и век. Плъг-ин хибрид, който има отличителен дизайн и е универсален боец за града, извън него, на пътя и извън пътя. На ток и когато той свърши на бензин.


Задвижването е с 1,5-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбо и директно впръскване със 125 к.с. и 220 Нм. Той подава мощността си към предните колела в комбинация с 6-степенна трансмисия Steptronic. Електродвигателят е с 95 к.с. и въртящ момент от 165 Нм, предават се чрез едностепенна трансмисия, която задвижва задните колела. Така имате задвижване на четирите колела, естествено само когато разполагате с достатъчно батерия.

По заводски данни пробегът с едно зареждане е 57 км, но в реалния свят с използване на онборд системи и настъпване на педала на газта няма да изминете повече от 40 км. Системната мощност е 220 к.с., а максималният въртящ момент 385 Нм. Които се усещат силно в гърба на режим Спорт. Шасито е много стегнато и твърдо, типично за BMW, а допълнително помагат спортните джанти.


Които са и много красиви. Времето за ускорение до 100 км/ч е 6,8 сек, чудесен резултат за електрифициран и тежък автомобил с три цилиндъра. Но все пак има помощ от литиево-йонна батерия с 10 кВтч.

Както всички плъг-ин хибриди можете да зареждате от обикновен домакински контакт, ще са ви необходими 5 часа до пълна батерия и малко над 3 часа при използване на BMW i Wallbox.


Системата рекуперира автоматично в зависимост от настилката. На изцяло електрически режим BMW X2 xDrive25e достига 135 км/ч, а в съчетание с двигателя с вътрешно горене почти 200, но в нашата държава са официално забранени на обществен път. Има и режим save battery за запазване на ниво на батерията за по-късно, ако ви е необходимо електрическо шофиране.

В Западна Европа това са зоните с нулеви емисии, но у нас все още са утопия. BMW са горди, че  X2 xDrive25e отговаря на валидните за Германия критерии, за да бъдат регистриран като електромобил, което осигурява и специални права на пътя. У нас право на безплатна зона имат само напълно електрическите коли, но с въвеждането на екостикерите хибридите са причислени към тях в най-високата категория.

И ползата ви е, че когато в бъдеще бъдат въвеждани забрани за навлизане на някоя от по-долните и неекологични категории, вие сте имунизирани.


Батерията обаче може да ви трябва и за излизане извън пътя, в който ви трябва задвижване и на задния мост. X2 xDrive25e издава специален виещ звук, за да предупреди пешеходците, че приближава.

Тестовото ни X2 разполага със спортни седалки, серийно се предлагат LED фарове с интегрирани светлини за лоши метеорологични условия. Батерията не е редуцирала вътрешното пространство, багажникът е с обем от 410 до 1290 литра.


Тази година четвърт от продажбите на BMW в Европа ще са на електрифицирани автомобили, а само след 9 г. половината от всички закупени по света. В следващите 2 години ни очакват 25 нови електрифицирани модела на в BMW Group.

← Назад