Караме електрическата Skoda Enyaq


Караме електрическата Skoda Enyaq

Караме електрическата Skoda Enyaq

Skoda Enyaq iV е първият електрически кросоувър на компанията. И първият на специално създадената платформа MEB. Но нека върнем времето с повече от век. Още през 1908 г. основателите Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент се обединяват с инженера Хрантисек Крижик, който е проектант на трамвайната система на Прага, за разработването на хибриден автомобил. Върху прототип на L&K Type E е създаден хибрид с бензинов двигател и електромотор. Но технологията за времето си не е достатъчно напредничава, за да съхранява генерираната енергия и затова не успява да се реализира.


След това през годините Skoda произвежда камион за превоз на бира от фабриката в Пилзен преди Втората световна война, който е изцяло електрически, а през 1992 идва електрически Favorit с име Eltra 151. Задвижването е от 14 шестволтови батерии с оловна киселина и 21 к.с.

Технологията оттогава се разви много и Skoda Enyaq iV има пробег 537 км по WLTP, хед-ъп дисплеят е с повишена реалност, а клиентите могат да избират между няколко различни интериора. Всъщност Enyaq решава два основни проблема на електрическата мобилност и затова ще го споменем още в началото. Това са високата цена и пробегът.


С над 500 км определено получавате автомобил, с който може да пътувате на дълъг път. А базовата цена е 75 300 лв., колкото струват компактни градски електрически автомобили.

Тестовата ни версия е най-високата предлагана у нас в момента - 80, а задвижването ни е задно. Благодарение на това и автомобилът е много по-маневрен, а диаметърът на завой е само 9,3 метра, по-добро постижение от Fabia, която е много по-малка. В моделната гама има три батерии и 5 различни мощности – от 109 до 220 кВт. 80х и RS са със 195 и 220 кВт и разполагат с два електромотора, поради което са 4х4.


Но версията 80 с 310 Нм е най-оптималното решение за всекидневен автомобил, който може да ползвате не само в града. С пробег от 530 км по заводски задни може спокойно да пътувате надалеч без притеснения. Естествено при настъпване на газта батерията се изчерпва по-бързо. Максималната скорост е ограничена на 160 км/ч, а автомобилът стои стабилно и при висока скорост.

А ако не ви трябва по-скъпата версия, базовата със 109 кВт осигурява 340 км с едно зареждане, което всъщност е оптималното за актуалните градски електрически модели. Времето за зареждане от 5 до 80% е за 38 мин при станция с мощност 125 кВт. А от AC wallbox с 11 кВт зареждането е от 6 до 8 часа.

Дизайнът е строг и с типичната за компанията идентичност. По-късно тази година ще дойде и предна решетка с осветяване Crystal Face с 130 LED светлини и е заета директно от концепцията Skoda Vision iV. И изглежда много красиво.


Enyaq iV може да тегли каравани и ремаркета с маса 1400 кг при 8% изкачване и 1200 кг при 12% изкачване. От каталога на Simply Clever тук има почистване на зареждащия кабел, защитна капачка на изхода за зареждане и място за кабела в багажника. Централната конзола е на две нива и осигурява огромно пространство.

Enyaq има система за дистанционно паркиране и също така паркиране с мобилен телефон. Естествено има и сгъваем чадър, който се суши във вътрешността на вратата при включване на парното.


Централният дисплей е 13-инчов и най-големият, някога монтиран в модел на Skoda. Материалите качествени и приятни на допир. Под централната конзола и поставките за напитки има допълнителна ниша за предмети, а багажното пространство е 585 литра. По традиция за компанията това е рекорд за сегмента.

Enyaq iV е универсален електрически автомобил, който може да ви върши работа като всекидневен автомобил и спокойно да пътувате на дълъг път с него.  

 

← Назад