Aston Martin представи Valkyrie AMR Pro


Aston Martin представи Valkyrie AMR Pro

Aston Martin представи Valkyrie AMR Pro

Aston Martin Valkyrie AMR Pro е създадена да спечели Льо Ман. Автомобилът ще участва в новия хиперклас на състезанието. Компанията очаква времена от 3,20 мин. Дизайнът на серийната кола е създаден от Red Bull Advanced Technologies (RBAT) и Ейдриън Нюи, а състезателната използва предимствата му, добавяйки оптимизирано за състезания шаси, аеродинамика и развитие на двигателя.


Колесната база е с 380 мм по-дълга, 96 по-широка отпред и 115 мм отзад. Дължината е увеличена с 266 мм, а очакванията са за странично натоварване от над 3G.

Двигателят Cosworth 6,5 литра V12 е атмосферен и над 1000 к.с., способен на 11 000 об/мин. Агрегатът е олекотен с премахване на хибридната система и батерията, използвани са още по-леки карбонови панели и елементи на окачването, предно и странични стъкла Perspex. Скоростта на Valkyrie AMR Pro е сходна с болид от Формула 1.


Пилотите на Aston Martin във Формула 1 Себастиан Фетел и Ланс Строл ще отговарят за развитието на колата. Серийната версия ще бъде в 40 екземпляра, плюс два прототипа, а първите доставки се очакват в края на 2021 г.

Екипът ще участва в Льо Ман от следващата година, а тази година битката в хиперкласа ще бъде между Toyota GR010 Hybrid и Glickenhaus 007 LMH. В най-високия клас с прототип LMP1 участва Alpine. Audi се връща в състезанието с електрифициран болид в клас LMDh от 2023, когато ще участват Porsche и Ferrari.   

← Назад