Караме BMW M440i xDrive кабрио


Караме BMW M440i xDrive кабрио

Караме BMW M440i xDrive кабрио

Сигурно се чудите каква е ползата от кабриолетите? Използват се само в топлите месеци, в горещо време ще ви изгори главата, а когато и да го отворите в родния трафик поглъщате всички елементи от Мендлеевата таблица в тонове. Но чувството за отворено пространство, свобода, вятър в косите е неописуемо и напълно превъзхожда всички описани недостатъци. А и нека не забравяме, че BMW M440i xDrive не е правен за държава, чиято столица излизаше на челно място в света по мръсен въздух. 


BMW M440i xDrive кабриолет определено е анклав в полето с кадящи ауспуси. Топ версията както и всички дизелови варианти на модела са меки хибриди. Благодарение на използването на мощен 48-волтов стартер/генератор и допълнителен акумулатор може да бъде регенерирана и съхранена значително повече спирачна енергия.

Тя е на разположение както за захранване на бордовата мрежа, така и за разтоварване и подпомагане ва двигателя с вътрешно горене. Мощността на стартер/генераторът е 11 к.с. и освен за екология може да го ползвате и за електрически бууст.


BMW се върна към мекия покрив. Серия 4 кабриолет използва този вариант, след като предходните две поколения Е93 и F33 използваха твърд сгъваем покрив. А тестовата ни версия M440i xDrive се предлага за пръв път. Добре познатия редови шестцилиндров бензинов двигател 3,0 литра е с 374 к.с. и типичния за BMW звук. Който подсилвате, отваряйки покрива. Тук няма магии, няма подсилване на звука от колоните в салона, чист натурален ръмтеж на равномерно работещите цилиндри на мотора.

Дизайнът следва версията купе и, разбира се, в предната част доминират огромните бъбреци. Формата им получи много критики, а дали ви харесват преценете сами. Но каквото и да мислите, няма как да отречете елегантността на линиите и историческите корени на хоризонталните бъбреци в класическите модели на BMW като 328. Фаровете са тесни и с лазерни светлини. При скорост от над 60 км/ч повишават обхвата на дългите светлини до 550 метра, които динамично следват линията на пътя.


Дължината е увеличена със 128 до 4768 мм, в широчина шасито е нараснало с 27 мм, а колесната база с 41 мм. Раздути са и следите отпред и отзад.

Текстилният гюрук се състои от големи плоски елементи и неподвижно монтирано задно стъкло, както и многослойна изолация. Предлага се серийно в черен цвят и опционално в антрацит със сребрист ефект. Акустичният и климатичен комфорт на новия гюрук е значително по-висок от този на конвенционалните меки покриви, но както във всеки кабриолет чувате много повече движението около вас и средата.


Масата на покрива е с 40% по-ниска спрямо сгъваемият твърд покрив на предишния модел. Задвижваният от електромотор гюрук може да бъде отворен или затворен с натискане на бутон за 18 секунди, също така в движение до 50 км/ч. Гъвкавата кутия на гюрука позволява увеличаването на вместимостта на багажника от 300 до 385 литра при затворен покрив. А това е много за кабриолет.

Има опционален ветробран, който  осигурява целенасочено регулиране на течението на въздуха в интериора. Може лесно да бъде демонтиран и при затворен гюрук и да бъде прибран сигурно зад сгънатите облегалки на задните седалки във включената в комплекта оптимизирана чанта. Иначе при по-висока скорост все едно няма предно стъкло пред вас.


Това което постоянно виждате обаче е хед-ъп дисплей, с увеличена със 70% площ на проекцията, има множество системи за сигурност и полуавтономна система за управление. Дори може да се паркира само напред и назад.

Но за момента не изпитваме никаква нужда да отстъпваме управлението на робот. Все пак тези, които избират тази кола, я взимат изцяло заради удоволствието да я карат.

Фотография: Димитър Даков

← Назад