Караме цялата гама на новото MINI


Караме цялата гама на новото MINI

Караме цялата гама на новото MINI

MINI се ражда като творение на сър Алек Исигонис в далечната 1959, годината, в която Фидел Кастро взима властта в Куба, Аляска и Хавай се присъединяват към САЩ, а в България се създава телевизия. Светът вече е различен, за пръв път от ерата Кастро в Куба има демонстрации по улиците, но MINI си остава икона. Макар и в много по-макси размер. И, за да докажем, че е подходящ автомобил не само за града, пътуваме с четвъртото поколение по родното черноморско крайбрежие до Малко Търново и бившата ничия земя, дори след стария кльон.

В митичната Мишкова нива и тракийското светилище. При това с едни от най-желаните версии – John Cooper Works кабриолет и John Cooper Works хечбек с механична трансмисия, с плъг-ин хибрида Countryman и изцяло електрическото Cooper SE.


Четвъртото поколение MINI е най-доброто досега, подобренията са във всяка една област, макар на външен вид да не откривате много разлики. Фаровете остават с кръгла форма, но вече са LED, както и стоповете. Има нов черен вътрешен корпус, по-голямата радиаторна решетка с шестоъгълна форма, предпазният елемент вече не е черен, а оцветен в цвета на каросерията.

Отвътре има фокус върху инфотейнмънта и дигитализацията. Централният 8,8-инчовият екран вече е сериен за всички модели. Има изцяло нов интерфейс, две цветови схеми и амбиентно осветление в 6 различни цвята.


Първо сядаме в кабриото. Естествено веднага отваряме покрива, въпреки жегата. Усещането за управление на открит автомобил с мирис на морски бриз и гледка към морето не може да се сравни с нищо друго и напълно побеждава негативите като изпичане на очила и тениска, както и вдишване на всички изгорели газове на цяла Варна и Бургас.

Двигателят е 2,0-литров с 231 к.с., използва технология TwinPower Turbo, която съчетава директно впръскване с турбина. Максималният въртящ момент е цели 320 Нм, което е много за толкова малка кола. Времето за ускорение до 100 км/ч е 6,1 сек с автоматичната кутия Steptronic Sport. John Cooper Works определено е много бърз автомобил, създаден за забавление. Окачването е адаптивно и се втвърдява на спортен режим, както и волана. За пръв път в MINI се предлага подгряване на волана, има и активен круиз контрол с функция Stop & Go. Все неща, които не опитваме, защото е жега и искаме да караме сами колата.


Но не може да не споменем, че ни липсва стария 1,6-литров мотор и по-твърдото шаси, които в комбинация създаваха истинско картинг усещане. Сега MINI John Cooper Works кабриолет e по-бърз автомобил, но няма онази волна и хулиганска душа. А от ауспуха излиза музика на Вангелис, а не соло на Леми Килмистър и Motorhead. Системата има два ауспухови накрайника от неръждаема стомана с диаметър по 85 мм, а в съчетание със спирачната система Brembo можете да се забавлявате безкрай на множеството завои между нашите два най-големи черноморски града. На обратния път използваме механичната кутия. Може да е по-бавна на ускорение и на писта, но тук, в планината е много по-забавна. Изкачването и спускането са мястото, където механичното превключване на предавки и съединителя показват силите си. Двигателят има система за автоматично подаване на газ при сваляне на предавки, което обикновено пилотите правят с десния крак и петата при спиране. В четвъртото поколение MINI John Cooper Works не се налага да сте състезател, за да се чувствате като такъв и да карате бързо.

Версията Cooper SE е с точно обратната насоченост. Тук важна е не скоростта, а екологията. Усещането, че не изхвърляте азотни окиси към тези, които са зад вас. Тези с кабриолети ще са ви особено благодарни. Но както и JCW, дори напълно електрическата версия си остава чистокръвно MINI. Емоционално и със спортна натура. На динамичния режим може да въртите гуми до 80 км/ч, ако изключите програмата за стабилност. Дано в MINI не чуят това.


Въртящият момент е огромен, усещате 184 к.с. като 300. Цифрите за ускорение не са фрапантни, но както всеки електрически автомобил и Cooper SE създава впечатлението, че е много бърз. Пробегът официално е от 203 до 234 км с едно зареждане, което е малко за настоящите нива на индустрията, но все пак говорим за градска кола, която е и доста забавна. MINI Cooper SE си остава най-емоционалната електрическа градска кола, която сме карали.

Към митичната Странджа поемаме с правилната кола. Обновеното MINI Countryman. Пътят към Малко Търново през Звездец е чисто нов и почти празен, определено това е един от най-фантастичните за каране пътища в България. И един от най-непознатите. Преминава през с. Индже Войвода, където може да посетите уникална био ферма за мед и производство на вино, медовина и много други чисти продукти. В къщата, където е роден легендарния кърджалия и войвода има паметна плоча.

Но най-интересното от автомобилна гледна точка място е местността Мишкова нива. От главния път, който отива към Турция, има чисто нов асфалт със широчина един автомобил, чисто нов, а отсечката е точно за рали. С много превали, изкачвания, спускания и слепи завои. Тук Countryman се чувства изключително добре.


Мишкова нива е част от голям комплекс, в който има долмени, гробници, светилища и голям град. Все още историците не са единодушни за точното предназначение на камъните и дали е некропол, светилище, храм на Аполон или и трите в различни периоди от времето. Митичната гробница на богинята Бастет е в съседство, именно там копаят от Държавна сигурност, а историците на проф. Александър Фол търсят артефакти на няколко стотин метра встрани в Мишкова нива.

Това води до множество спекулации, подсилени от факта, че след няколко месеца почива загадъчно Людмила Живкова, под чието ръководство започват разкопките.  


Фейслифтът има нови брони и решетка, LED светлини и стопове, шасито в режим спорт се държи живо и не помръдва на скоковете. Дисплеят е 8,8-инчов, има бутони в пияно лак, нов дисплей на арматурното табло за измервателните уреди и хед-ъп. Батерията ни, която осигурява пробег само на електричество до 57 км, отдавна е изчерпана, но масата й осигурява нисък център на тежестта, което е особено забавно на тези завои. На интензивното спиране дори качваме 5% в батерията от рекуперация.

И както започнахме, светът се променя и MINI с него. 50% от всички продажби на MINI по света в момента са на напълно електрически версии или плъг-ин. Това е бъдещето и MINI е готово на него.

← Назад