Skoda напомни за филма Колата вампир


Skoda напомни за филма Колата вампир

Skoda напомни за филма Колата вампир

„Колата вампир“ е чехословашки филм (Ferat Vampire или оригинално Upír z Feratu) от 1982 г., който се предаваше от ръка на ръка на касетка VHS по времето на соца у нас. И според градската легенда в главите на нас тогава деца, подобна кола наистина можеше да съществува. Колата Ferat биеше всички наред, но с уговорката, че черпи кръв от крака на пилота върху педала на газта. Сега Skoda възроди Ferat във виртуална форма и напомни за концепцията, от която се ражда.

Прототипът 110 Super Sport е представен на салона в Брюксел през 1972 г. Тежи 900 кг, има средноразположен двигател, 6 спящи фарове и 16 стопа.

Да, никак не е пестено за разлика от задвижването, което е само с 1,1-литров мотор със 70 к.с. По-късно агрегатът е увеличен на 100 к.с. с версия от Skoda 110 L Rallye. Така скоростта се качва от 180 на 211 км/ч, което е доста за онези времена.


Първоначалният план е за 1,5-литров мотор, но така и не се реализира, както и серийното производство на модела. Но все пак моделът намира реализация във Ferat Vampire. Боядисан е в черно, фаровете и стоповете са от Skoda 120, която все още е в развоен процес по това време.

Поставени са 15-инчови джанти BBS.
Новата концепция е дело на Баптист дьо Бружиер, дизайнер в компанията. Отново формите са футуристични, а целта е честване на 40-годишнината от филма. Дали концепцията работи по същия начин с кръв? Има само един начин да се разбере.

 

← Назад