Mazda не вярва на EV, залага на биогорива от водорасли


Mazda не вярва на EV, залага на биогорива от водорасли

Mazda не вярва на EV, залага на биогорива от водорасли

В момент, в който Hyundai Kona EV има пробег с едно зареждане 480 км, а Tesla и GM се гонят в цифрата 600 км, Mazda представи своята първа изцяло електрическа кола. MX-30 има обаче малка батерия – само 35,5 кВтч, с която прави пробег от 200 км. Обяснението на Mazda е, че нейните разчети показват друго, а не общоприетото от индустрията. А именно, електрическите коли с големи батерии всъщност са по-неекологични от тези с конвенционални двигатели. Последваха много коментари и опровержения от еко организации.


Но японската компания винаги е имала своя си философия. Когато всички се отказаха от ванкеловите двигатели, тя продължи да ги развива. След това масово се премина на турбини и намаляване на работния обем, Mazda не пожела и започна да си играе със степента на сгъстяване. И запалването на свещите, като напълно иска да ги извади от уравнението, а най-новата им разработка е 2,0-литровия Skyactiv-X Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI).  

Посоката на развитие за задвижването обаче не е ток, а биогорива от микроводорасли. В момента дейността е на етап проучване като част от целта на компанията Sustainable Zoom-Zoom 2030, която цели постигане на 50% намаляване на нивата СО2 до 2030 и 90 на сто до 2050. Производителят очаква електрифицираните коли с двигател с вътрешно горене да съставляват 95% от световното производство до 2030, а течните горива да останат водещи поне до 2040.


Биогоривата отделят само СО2 без вредни емисии като азотни окиси, а въглеродните оксиди се усвояват от дърветата през фотосинтезата. Микроводорасните могат да осигурят гориво без това да се отрази на водната среда. Mazda си сътрудничи с Университета в Хирошима и Токийския технологичен институт в работата по биогоривата. Сега разбрахте ли – знаем, че алкохолът става и за гориво, а вече и спирулината от магазините за добавки. Всъщност първоначално бензинът е бил кът и се е продавал в аптеките.

 

← Назад