Льоб отново печели във WRC


Льоб отново печели във WRC

Льоб отново печели във WRC

Първата победа в новата ера с хибридни автомобили във WRC отиде при Себастиан Льоб и Изабел Галмиш с Ford Puma WRC Rally 1. Тандемът спечели драматичното рали Монте Карло пред световния шампион Себастиан Ожие с Toyota GR Yaris, който водеше от съботния ден, но на предпоследната отсечка спука гума, а в последната направи фал-старт и бе наказан с 10 сек. На финала Льоб бе едва с 10,5 сек пред Ожие.


С победата си в Монте Карло Себастиан Льоб стана и най-стария победител в кръг от шампионата. 47-годишният французин пристигна в Монако директно от Саудитска Арабия, където стана втори в рали Дакар след две тежки седмици в пустинята.

За навигаторката му Изабел Галмиш, учителка на 50 г. и участвала в рали България, това е първа победа във WRC. По ирония на съдбата за последно жена навигатор победи точно в Монте Карло през 1997 в първото състезание на новите тогава WRC автомобили. Льоб стана шампион за последно преди 10 години.

Съотборникът на Льоб в M-Sport Ford Крей Брийн завърши на повее от 90 сек зад него, е отборът поведе в шампионата за конструкторите. Кале Ровампера от Toyota стана четвърти, следван от Гъс Грийнсмит, който в петък записа първата си етапна победа във WRC с Puma.

Тиери Нювил с Hyundai i20 N е едва шести, след като имаше проблеми в цялото рали. Съотборниците му Ойт Танак и Оливър Солберг отпадната след катастрофи. Удар извади от битката за победата и Елфин Еванс.


Следващият кръг от шампионата е от 24 до 27 февруари в Швеция. Льоб и Ожие няма да участват с пълни програми този сезон и вероятно няма да участват в този кръг. Все още предстои двамата да обявят в кои състезания ще и видим, а битката за титлата остава отворена между съотборниците им. Ако жаждата за победата не промени плановете на големите шампиони и не решат да се завърнат с пълен сезон.

← Назад