Ford F150 Raptor SVTRaptor идва от света на офроуда и състезанията на пресечен терен – култовите Баха 1000. Версията използва за база офроуд вариантите на Ford F150, както и Ranger. Пикапът е създаден за офроуд, има модифицирано окачване, раздути калници и огромна предна решетка с лого на Ford. Първото поколение Raptor се произвежда от 2010 до 2014 г. и използва шасито на дванайсетото поколение Ford F150, най-продаваният пикап в САЩ. Доработката е дело на отдела Special Vehicle Team – SVT, наследник на SVO и американско подразделение на Ford за спортни и състезателни автомобили преди реорганизацията на всички подобни структури (в САЩ, Европа и Австралия) в една - Ford Performance.

Произвежда се във версия с двойна кабина и и единична удължена с 4 врати без В-колона. Окачването е леко повдигнато, но има амортисьори Fox Racing, които позволяват с 28 см отпред и 30 см отзад. Има модифицирани листови ресори отзад и носачи отпред, следата е увеличена с 18 см. Задният диференциал заключва на 4.10:1, а предният е отключен, а от 2012 се предлага и във вариант с Торсен самоблокиращ. Официално пикапът може да тегли 3629 кг с 800 кг в легена, но реално може да го натоварите много повече.

Проверявайте дали колата е катастрофирала като инспектирате окачването отпред, както и търсете следи от наводняване.

Интериор

Салонът е сходен до F150, има сензорен екран за управление на основните функции, подгряване и обдухване на седалките, множество ниши за предмети, а режимите за 4х4 задвижването се контролират с роторен бутон на конзолата до волана. Задните седалки се отварят за допълнително багажно пространство. Задната врата на легена издържа товар от до 350 кг, има разгъваща се степенка за по-лесно качване.

Двигатели

Базов е 5,4 литра Modular V8 с 310 к.с., който се предлага само година, оставяйки в гамата само  по-големият 6,2 Boss V8 с 411 к.с. и 590 Нм. С тунинг се качва бързо до 500 к.с. Класическият мотор позволява и монтиране на газова уредба. От следващото поколение вече не се предлага V8 и има само V6 3,5 литра EcoBoost с 450 к.с. и две турбини. Има огромен резервоар от 136 л, а средният разход е над 20 л/100 км, макар на дълъг път да пада на 15 л/100 км.

Предавателна кутия

6-степенна автоматична, много здрава и безпроблемна

Заключение

Raptor е много добро предложение за бърз офроудър, който може всичко.

 


Последни


    Все още няма коментари.