Toyota Avensis Mk3Японски семеен автомобил от горния среден клас. Третото поколение се произвежда се от 2009 до 2018 г. във версия седан и комби. Дизайнът е на  европейските студио на Toyota ED2 и целта е постигане на най-добър аерокоефициент и най-комфортно окачване в класа. Макар конфигурацията да не е революционна – Макферсон и двойни триъгълни носачи отзад, Toyota счита, че е свършила много добра работа и е далеч пред конкурентите. Тампоните на окачването все още създават проблеми. Ръждясват дисковете и някои детайли по спирачната система. Задвижването е предно и има само 4-цилиндрови мотори.

Европейската версия се произвежда във Великобритания, както и предходното поколение. През 2012 г. е фейслифтът, както и през 2015.

Биксеноновите фарове създават проблеми, добре е да ги третирате с фолио. Рейките дефектират понякога.

Салонът е качествен и удобен, ергономичен, но скучен. Системите за сигурност са едни от най-добрите в класа. Бутоните и волана бързо се износват.

Двигатели

Бензинови 1,6 със 130 к.с., 1,8 със 145 к.с., 2,0-литров със 150 к.с. Здрави и надеждни, моторите са добри и евтини за поддръжка. Препоръчителни са за градско управление.

Дизелови 1,6 със със 110 к.с., 2,0 със 122, 125 и 141 к.с., 2,2 със 148 и 174 к.с. Икономични, но скъпи за поддръжка. Пазете ЕРГ клапана дюзите.

Предавателни кутии

6-степенна механична

Автоматична вариатор - Multidrive S CVT, и 6-степенна автоматична


Последни


на 23.12.2020 22:44

Притежавам 2.2 dcat 150 кс. автомат. Карам го с Vpower дизел и добавка на Bardhal. Използвал съм Хадо за дюзи превантивно. Маслото е много важно за тези дизели (аз използвам Ravenol), защото DPF филтъра се регенерира сравнително често ако не е точното и се задръства. AGR клапана е хубаво да се чисти на 3-4 смени на масло (не е нищо особенно). На 2 смени на масло сменям горивен филтър. Ако се направи компромис най-малко може да се появи проблем с паленето, заради налепи в SCV клапан (suck control valve). Препоръчвам ODB (дори на-евтината, каквато имам аз) диагностика за следене на стойности от диференциален датчик и проверка на грешки. Недостатъци: - не показва кога се чисти DPF - при различни грешки се появява една и съща комбимация от VSC, Engine, Brake - тропане в спирачни апарати - дефекти в рейка - разход на гориво средно 10/100 Предимства: - широк - с добра видимост - безпроблемен, ако се поддържа качествено - удобна автоматична кутия - лесен за обслужване - евтини части (без дюзи, защото са dcat)


на 20.10.2020 21:56

Имам колата от 2013г, купена нова от ТМ Ауто. 1.8 бензин, механична скоростна кутия. За 7 години и 120 000 км. единствения проблем е смяна на крушка на габарит. Перфектен автомобил, имал съм италиянски, френски, немски автомобили, но нищо не може да се сравни с Toyota. Пълна скука, нищо не се поврежда. Колкото за тракането на предните накладки, скоро смених оригиналните, новите не тракат имат някакви допълнителни пластини. Горещо препоръчвам модела за покупка.


на 27.07.2020 18:55

Споделям мнението на колегата за тропането на спирачните апарати. Преди живеех на Иван Асен и ми правеше впечатление. От три години вече не ги чувам :-) Затварянето на базажника също е дразнещо, ако случайно опре нещо вътре се измята и така и не успях да го намястя за да затваря плавно. Но пък за вече почти 6 години каране (откакто ми го внесоха от Франция) съм сменил чистачките и акумулатора. Скоро ще стане на 100к.


на 17.04.2020 13:37

Масово срещан проблем на този автомобил е тропане в предните спирачни апарати. Не е кой знае какъв проблем, но дразни като се кара по паваж и неравности. Някои хора го решават като слагат пружини да придържат предните апарати и да обират вибрациите.


на 16.04.2020 16:14

Първо, супер сайт, поздравления! Октомври месец 2019 си взех този Авенсис с 2ка двигател 152 коня. Адски съм доволен от колата почти никакви забележки! Не знам дали това е защото тойотата е на 10 години или просто си има такива проблеми, но главно в подгрева на седалките дава проблем и когато сменям градусите на климатроника прави каквото си иска. Това са слабите места на моята кола. Относно за возенето, четох по темата за гумите, че по добре е да се сложат гуми с размери 205/60/16, защото возенето е по-меко, нали все пак семеен автомобил. Евала за ревюто, само не ми стана ясно за круиза как може да се направи пълен и това дали е възможно при всеки един Авенсис 3.