MINI Cooper Countryman R60Компактен SUV, в производство от 2010 до 2016 г. с фейслифт през 2014 г. Първото поколение се произвежда в сътрудничество с Magna Steyr в Грац, един от най-големите специалисти в продукцията на 4х4 автомобили. Тук системата е наречена ALL4 и има електро-хидравличен диференциал в трансмисията, който разпределя тягата между предния и задния мост. В нормална ситуация разпределението е 50:50, а при нужда целият въртящ момент може да отиде на задните колела. Освен в Австрия, колата се сглобява от партньорите на BMW в Индия, Бразилия, Тайланд и Малайзия. Има версии и само с предно предаване. Клиренсът е достатъчно висок, за да излиза колата и извън пътя, но не по екстремен офроуд.

Това е най-голямата кола на MINI в историята като при излизането на модела брандът заложи на промотирането му в световния рали шампионат и Дакар. Във WRC така и не успя да се наложи, но в Дакар автомобилът победи, макар единственото общо със серийната кола да е емблемата и формата на фарове и стопове.

Салонът е с много лайфстайлни елементи като всяко MINI. Лъскавото покритие на елементите обаче се износва. В централната конзола има голям кръгъл сектор със скоростомер, навигация и всички основни функции. Подобно на хечбека има бутони под формата на суичове от самолет. Отзад има достатъчно място за деца и възрастни, багажникът е голям.

Возията е твърда и окачването тропа, което е решено чак със следващото поколение.

Двигатели

Бензинов 1,6 с 98, 122, 184 и 190 к.с. във версията Cooper S, John Cooper Works е с 211 и 218 к.с.

Дизелови 1,6 с 90, 112 и 143 к.с.

Моторите са шумни като цяло, при покупка слушайте за прищракване от веригата, което ако се чува, е за смяна и трябва веднага да се подмени. До 2013 има проблеми с обтегача на веригата, повечето са сменени гаранционно. Също помпата за високо налягане дефектира. Възможно е да има и шум от водната помпа, ако е за смяна.

При дизеловите мотори ползвайте добавки и поддържайте филтъра за твърди частици и дюзите. Хубаво е да имате дизел само, ако карате и извънградско.

Предавателни кутии

6-степенна механична, проверете съединителя да няма вибрации и да не боксува.

6-степенна автоматична, не е бърз, но е плавен и надежден. Проверявайте дали превключва правилно на студен и топъл двигател.  

 


Последни


на 15.08.2020 16:58

Аз карам Cooper 2003 и като изключим возията на картинг, колата е доста здрава, пържа я постоянно.


на 28.05.2020 12:31

Фичка, жената гледа твоето предаване за колата и ведна ме изтормози да закупим един такъв убавец. Е няколко дни след това взехме един прекрасен син екземпляр на само 97000 км. Изненадан съм колко добре се държи на пътя и колко е удобна за каране. Не харчи много за 1.6 бензин 90kw някъде към 7-8/100км градско в Сидни(Австралия). Доста от частите за бри4ката се оказаха от BMW 1 което за Австралия е едно не много еФтино за поддръжка МПС. Колата е уникална за каране от момиченце. На жената е синя с бял таван и огледала, и разбира се белите ленти през предният капак. Айде поздрави от далеко и все хубави каручки да показваш.