Chevrolet Captiva Mk1Произвежда се от 2006 до 2018 г. в Южна Корея, Русия, Казахстан, Тайланд, Узбекистан, Китай, Виетнам и Египет. На някои пазари се нарича още Daewoo Winstorm и Holden Captiva. Базиран е на платформата GM Theta и е създадена в корейския дизайнерски офис. Задвижването е предно или 4х4. През 2011 г. има фейслифт, както и през 2016 г. За Европа моделът идва от завода в Южна Корея, който бе купен от Daewoo.

Окачването е стандартно, отпред макферсон, отзад независимо. Внимавайте с ABS системата, която дефектира понякога. Понякога има проблеми в 4х4 системата и предавателните кутии, но ако сервизирате колата правилно ще намалите риска. Проверявайте за ръжди и удари при офроуд.

Моделът има много опции, които позволяват много високо обзавеждане, в което има подгряване на седалките, панорамен покрив, парктроник, мултифункционален волан. Проверявайте работата на контрактния ключ, защото може да блокира и да не може да се извади от слота. Местата са 4 или 7. Дълго време това бе предпочитан за покупка автомобил в България точно заради броя места, които осигуряваха данъчен кредит.

Задната врата предлага отделно отваряне на стъклото на вратата. Багажникът е огромен, третия ред седалки се сгъват, както и втория за увеличаване на обема.

Двигатели

Бензинови

2,4 със 138, 165 и 170 к.с.

3,0 V6 с 255 к.с.

3,2 V6 с 227 к.с.

Обслужвайте редовно веригата, при 2,4 мотора има теч на масло, проблеми в главата и блока.

Дизелови

2,0 със 148 и 169 к.с.

2,2 със 161 и 181 к.с.

Ползвайте добавки, сменяйте ангренажа и излизайте често извън града, за да се изчисти филтъра за твърди частици.  

Предавателни кутии

5 и 6-степенна механична

5 и 6-степенна автоматична


Последни


на 24.07.2020 15:37

Карам Оpel Antara 2.0 CDTI, 4x4, 150 коня, 2008 г, която както вички знаят е едно и също с Каптивата, но на мен определено ми харсева повече и вътре и вън. Съгласен съм с ревюто на Фицата, само ще добавя и личен опит. 1. Колата е с просторен интериор и като за Опел с нормални екстри : контрол на спускането по наклон, ESP, сензор за дъжд и светлина, подгрев на седалки,bluetooth и другите неща като на всички коли. 2. Автомат е колата и харчи градско между 12-14 нафта, извън града е значително по-икономична 7-8 на 100. Въпреки почти 2-та си тона с кик дауна на педала на газта и малко черно отзад няма никакви проблеми да изпреварва бързо. 3. Висока е и е проходима. Зимата никакви проблеми не съм имал. И 4х4-то се включва само, когато се налага. Не е джип, но става за село, за риба и зимата да отидеш на ски. 4. Сега малко повече практически неща и проблеми: -турбото го рециклираха на 160 000 км. Беше заминало на 80 %. Виеше като линейка. Направиха го ремонта в МЕИ-то във Варна и нямам проблем вече 20 хил км. -ключът на автомата наистина не може да се изкара понякога. Това си е защита на автоматите, за да се изкарва само когато си на паркинг позиция. При един варненски майстор ми го оправи и вече няма грижи, естествено сега трябва се внимава да не се оставя колата на друга позиция и евентуално без ръчна, че да не тръгне, но това сякаш важи за всички коли, но определено докато се оправи, доста ме вбесяваше. -обича хубава нафта да се сипва и се усеща. Добавката за нафта или по-скоро зареждане от премиум горивата ми е почти задължително. Защото засега моторът си работи перфектно, шумничък е, но е ОК. - има проблем с рейката, още от както я взех. Чува се странно хъркане при завиване докрай на волана и в двете посоки. Но ремонтът е 300 лв, не е кой знае какво. Всчки други неща като накладки, масла и филтри, абсолютно нормални и евтини. Не е директен воланът и не завива прекрасно. -по-твърда е от очкваното от мен, но майсторите се шегуват с мен и ми казват, че не съм си взел мерцедес. Такива са нещата. Като всяка кола си има своите косури, все пак е Опел и то корейски, заради проходимостта си и евтината поддръжка си заслужава, а и визията ми допада, като за кола 2008 г. е супер. В сравнение с новите СУВ е с доста по изразена визия. Сегашните някаш и по черно не ти се стъпва с тях.