SsangYong Kyron


SsangYong Kyron е SUV в производство от 2005 до 2014 г. Сглобява се в Южна Корея и Русия. Фейслифтът е през 2007. Дизайнът е дело на Кен Грийнли, който бе нает от компанията като ръководител на Кралския колеж за автомобилен дизайн. Но повечето от моделите, които създаде за компанията, получиха критика извън Корея за нестандартния дизайн. Формите на Kyron са странни, предната и задната част имат напълно различен стил. След фейслифта стоповете във форма на рицарски щит са заменени с по-стандартни.

Автомобилът има висок клиренс, има отделно шаси от рамата и може да го ползвате за по-тежък офроуд. Отзад има мост, отпред окачването е независимо. Двигателите са 2,0 и 2,7 литра дизел от Mercedes, които използват предавателна кутия също от германската компания, която е 5-степенна автоматична 5G-Tronic. Предлага се и бензинов 3,2 литра с 220 к.с. Малкият дизел се предлага и само със задно предаване, който се предлага с диференциал с ограничено приплъзване.

Салонът има много пластмасови елементи, но не се износват бързо. Предлага се с кожен салон и много екстри.

Дизеловите двигатели са шумни, но надеждни. Ползвайте добавки, защото автомобилите вече са на голям пробег. Запушват се дюзи и ЕГР-и. Проверете свещите, сензора на входящия колектор и вакуум помпата. При наличие на сажди в сензора, автомобилът може да има затруднения при движение и само почистване да разреши проблема.  

 


Последни


на 20.01.2021 16:24

Карам такъв от 2008-ма взехме го чисто нов. 120 хил. км. е в момента и няма ядове. Само обслужване и каране. 1 датчик има сменен. Колата е супер, доста пъргава и разхода е супер :)


на 03.12.2020 14:45

Карам същия с ръчна скоростна кутия и съм много доволен. За четири години рециклирах дюзи помпа и обтегач на веригата. Когато го купувах, доверен майстор ме посъветва когато навърти 180-200 хиляди км. да мина да провери нафтовата помпата, защото започва да прави стружки и да ги качва във разпръсквачите. Направих си оглужки и естествено си платих за това.В момента автомобила си върви перфектно и върши страхотна работа.


на 24.11.2020 11:55

Страхотен автомобил за цената си. Карам го от 4 години в града и в гората по черни пътища, като впечатление ми прави че колата е висока, но и дължината не е малка и при по пресечен терен закача задната броня. Като двигател и ходива част е перфектен и дава изключително добра стабилност на пътя и извън него.


на 19.11.2020 23:44

Кирона е доста добра машинка за парите си. Поддръжката е евтина и като цяло джипа си е супер. Карам и мусо 3.2 бензин от няколко години и няма чупене! Като динамика е добър заради големия двигател. Все пак корейски автомобил и няма как да не скърца тук там.


на 18.11.2020 11:25

Руснаците му викат корейския мерцедес и супер много го карат. В кайрон-клана им са над 50 000 регистрирани. Сигурно има защо.


на 17.11.2020 23:35

Карах Action Sport (пикап) 6 години и 100000 км, никакви проблеми само нафта и обслужване, 2.0 Дизел, ръчни скорости


на 17.11.2020 23:09

Здравейте, родителите ми имат Kyron от 2006 г. 200xdi. В началото имаха проблема с прегряването. Смениха радиатора, перката, термостата и датчика и за сега заспа. А след закупуването имаше рециклаж на дюзи, защото беше изнасилен. Добра машина и с хубави гуми върви много доволно.


на 17.11.2020 21:55

Малко повече от две години карам 2xdi с ръчна скоростна кутия. Много подходящ семеен автомобил отговарящ на нуждите ми. Подходящ за семеен сув в града комфорт на дълъг път и за рибари :) (не е бърз като х5, но е по-пъргав е от мл според мен / карал съм и трите корона ми е най балансиран между комфорт и пъргавост) Съветът ми е след ходене по "майстори" много от които не са запознати с марката в бг от почти две години го обслужвам само в официалният сервиз Ратола. Хората си ви водят сервизна история гаранция за ремонтите и тн. Като теглите чертата за труд и части ви излиза може би с около 10 15 % повече от средностатистическият квартален майстор НО ако нямате човек НЕ пробвайте с познатите близки майстори направих тази грешка два пъти преди да отида в официалният сервиз и плащах два пъти едни и същи процедури докато колата тръгне. Много хора много мнения но за обслужването слушайте патило.