JEEP GRAND CHEROKE IIIПроизвежда се от 2005 до 2010 г. Води се средно голям SUV за Америка. За Европа си е направо голям. В Щатите е класифициран дори като камион. Всъщност реално си е кросоувър. Съвсем различен е от предшественика си.

Произвежда се само като купе. Има 4-5 нива на оборудване.

Фейслифтът излиза през 2008 г. Колата е доста висока, може да се качвате където пожелаете.

Предното окачване се различава спрямо предишните генерации. Отпред то е независимо, а отзад е на мост. Здраво е и не е скъпо за обслужване.

Амортисьорите понякога се повреждат, защото колата е тежка. Предните дискове се изкривяват с времето.

За разлика от втората генерация, третата е по-стабилна и не се клати.

Задвижването е 4х4 постоянно, като има прехвърляне на усилието между колелата. За Америка има модели само със задно окачване.

На тестовете за сигурност има 5 звезди от 6.

Отзад няма много място, заради което колата е доста критикувана. Багажникът става доста голям, когато се спуснат седалките.

Двигатели

Има 4 бензинови и 1 дизелов мотор

- 3,7 л. V6 с 215 к.с.

- 4,7 л. с 230 к.с. При фейслифта конете стават 305 к.с.

- 5,7 л. с 325 к.с. и 357 к.с. при фейслифта. Ние бихме се взели него с газова уредба.

- 6,1 л. SRT с 420 к.с.

- Дизелът е 3,0 л. CRD, който е най-разпространеният у нас. Трябва да се обслужва добре и да се внимава с дюзите. Създава проблеми с електрониката.

Внимавайте да няма теч около трансмисията. Те може да са от маслен охладител, който пропуска. За да се сменят уплътненията трябва да се разглоби целия мотор и ще ви вземат много пари за труд.

Градско харчи 14-15 л/100 км нафта, а извънградско от 10 л нагоре. Всички модели харчат доста гориво.

Скоростни кутии

Скоростните кутии са само автоматични. Механични няма.

Имаме 5-степенна от Mercedes и американска. Американска е малко проблемна.

Заключение

Има доста обяви за тази кола у нас. Фейслифтът се намира по-рядко. Автомобилът е надежден. По-опростен и не толкова луксозен, колкото своите конкуренти. Но е много здрав.


Последни


на 13.05.2021 23:17

Здравейте на вскчки. Казвам се Георги и съм от Бургас. Притежавам модел Limited 2005 3.0CRD на 209500км Няма скърцане на пластмаси както пише госпожата в първият коментар.Най-често стрщаният проблем при този двигател е Актуаторът на турбото. Имайте го в предвид и си намерете читав майстор защото ще дадете 1 шапка пари за проба грешка. Теч на масло от масления охладител както каза Филип. Поддържайте го без компромисно всички масла филтри и задължително филтърът на маслените пари. Не се кара с всяко маслл има си сайт специално за подбора на масла много е важно количеството да е точно както на кутията така к на двигателя. Джипа е супер надежден к здрав. България Испания 3500км като ги взех с по 3 почивки с по 2 часа сън защото бързах... джипа не се гасеше само когато зареждам гориво така, че намерете читав и смело ще сте доволни!


на 29.05.2020 19:32

Имахме такъв джип преди години. Впечатленията ми за моделът: - Доста по - дървен интериор от старият. По - ниско качество пластмаса. Централната конзола е ръбата. Почти всичко, което докосвате е доста евтино. - Пукат пластмасите при движение при някои модели. - По - съвременен външен вид от старият. - По - нови двигатели и ск. кутии. - По мнение на майстори е по - несполучлив от предишният и следващият модел. - Отново добър извън пътя. - По - лаком от стария. - Много по - стабилен при висока скорост, и при завиване. - Изберете модел с повече екстри, че се чувства като руски джип. За повече информация за този и други модели автомобили ми пишете: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003559658450