Календар със събития Събития

1,4 млн. коли вече имат екостикер с чип

1,4 млн. коли вече имат екостикер с чип

Почти половината автомобили в страната вече имат поставен екостикер с чип, показват данните на изпълнителна агенция Автомобилна администрация, цитирани от dir.bg. До края на 2021 в пунктовете за годишен технически преглед са преминали 1,44 млн. коли. От тях 480 хил. са от първа група, които отделят най-много вредни емисии. Във втората са 173 хил., а в третата 461 хил. В четвъртата при Евро 5 и 6 са 171 хил. коли. В най-екологичната категория са само 2192 коли, където са изцяло електрическите или плъг-ин хибриди.

Според ведомството 30% от миналите ГТП са с първа регистрация между 1992 и 1996 г, а почти 85 на сто от автопарка е на възраст над 13 г. Екостикерите бяха въведени, за да може да се ограничат злоупотребите в пунктовете за ГТП и да се въведе система за контрол на влизането на определени категории автомобили в градските центрове според замърсяването. Както писахме вчера в най-напреднала фаза са София и Пловдив, а още три града обмислят въвеждането на ограничения, които ще започнат да влизат в сила от следващата зима.

В първите си дни на управление обаче новото правителство обяви, че ще предприеме стъпки за премахване на екостикерите и за категория ще се зачита Евро стандарта в талона на колата. Според министърът на електронното управление Божидар Божинов цялата информация за дадена кола я има в базата на МВР. Планира се да отпадне и синия контролен талон.