Календар със събития Събития

Алекс Лазарус дебютира в италианския картинг шампионат

Алекс Лазарус дебютира в италианския картинг шампионат

Дебют този уикенд в италианския картинг шампионат ще направи българския пилот Алекс Лазарус. Шампионатът се организира от Автомобилния клуб на Италия (ACI) и e най-силната национална картинг надпревара на територията на Европа.

Лазарус се състезава в клас Mini Група 3 (за пилоти от 11 до 13 години), а сезонът в шампионата на ACI стартира на пистата в Трисчина, Сицилия.

Календарът за сезон 2024 включва пет кръга между април и септември и състезанията се провеждат в пет класа: двата варианта на Мини – до 10 години и Група 3, OK-N Junior, OKN и KZ2.

Лазарус направи успешен преход от групата до 10 години при по-големите и опитни пилоти в началото на този сезон, като вече записа няколко успешни участия с много битки и изпреварвания в другите италиански шампионати.

Състезателният уикенд в Трисчина обаче се очертава да е много по-труден от очакваното, основно заради сериозните промени по пистата.

„Миналата седмица правихме тестове на пистата в Трисчина, която беше в много лошо състояние – заяви бащата на Алекс Джо Лазарус. – Ние имахме проблеми с мотора, така че нямаме достоверна информация. Но имаше много оплаквания от страна на отборите и организаторите решиха да преасфалтират цялата писта, тъй като в момента всяко едно излизане от идеалната траектория е все едно картът е на лед със сликове. В състезанията това ще означава, че на първия завой половината пилоти ще са в тревата.”

По програма днес на пистата има свободни тренировки, утре са официалните свободни тренировки и квалификациите, в събота – хийтовете, а в неделя – двете финални състезания.