Календар със събития Събития

Апетитни ли са за кражба кабелите за зареждане на електрически коли

Апетитни ли са за кражба кабелите за зареждане на електрически коли

България разполага средно с 0,8 зарядни станции за електрически автомобили на 100 км, докато лидера в областта Норвегия с цели 48. Станциите ще продължат да нарастват, колкото и малко да са те в момента, но дали няма да се появи друг проблем? Автокрадците вече атакуват катализаторите на автомобилите заради високата им цена, както и съдържащите се в тях паладий, платина и родий. И това не е само роден гений, крадат се по целия свят като заради растящите цени на ценните метали в доста добре уредена страна като Швейцария застраховател регистрира 450% скок на откраднатите катализатори. А в кабелите на зарядните за електрически коли има солидно количество мед, който също може да се окаже желан метал за някого.

В Китай вече има регистрирани случаи за рязане на кабели на Tesla Supercharger, за да се доберат до половин кг мед. У нас по настоящи изкупни цени килограм мед струва 13 лв., което може да не ви се струва много, но вече има случай да два прерязани кабела на зарядни станции в София. В Китай обаче тази мед струва 100 юана или около 25 лв. В същото време нов кабел за станцията е 25 000 лв.

Повечето колонки на публични места се намират в охраняеми обекти, но има и такива, които не са добре защитени. Но в същото време доста от колонките имат само изход и собствениците ползват свой кабел. И в бъдеще може да се окаже, че трябва да го охраняват докато протича зареждането.  

Whatcar съобщава и за скок на кражбите на кабели за хибридни коли във Великобритания. След задигането се продават по автоморгите, eBay и Facebook, а цената достига 200 лири.

Електрическите и плъг-ин хибридите имат заключващ механизъм на кабела, но в някои случаи той не сработва. На Tesla се наложи да предложи софтуерен ъпгрейд за студено време, за да предотврати дефектиране на заключването в минусови температури.