Календар със събития Събития

Audi и BMW могат да купят McLaren Group

Audi и BMW могат да купят McLaren Group

Независимата британска компания McLaren Group може да стане собственост на Audi и BMW, твърди авторитетното немско издание Automobilwoche, част от Automotive News. Според изданието BMW има интерес да купи отдела за производство на серийни коли, а Audi моторспорт дивизията, която участва и във Формула 1.

BMW коментираха, че новината е грешна, а Audi не потвърждават и не отричат. В същото време британското издание Autocar, което е най-старото в света, коментира, че Audi ще купи целия бизнес на McLaren Group, а не само спортния. В момента мажоритарен собственик на McLaren с 62,55% е Mumtalakat, холдинг от Бахрейн, зад който стои държавата. Според Autocar първата оферта на Volkswagen Group към британците е отказана от изпълнителния председател Пол Уолш, който е поискал двойно повече пари. Но впоследствие двете страни са се договорили и това ще бъде обявено скоро.

Сделката ще осигури бърз път на VW Group, отколешна мечта на Бърни Екълстоун. По-интересното е как McLaren ще бъде вграден в и без това твърде богатата гама от спортни марки на концерна, в който влизат Audi, Porsche, Lamborghini, Bugatti и Rimac.

BMW и McLaren вече имат сътрудничество под формата на доставчик на двигатели за легендата McLaren F1. В момента McLaren използват двигатели на Mercedes във Формула 1.