Календар със събития Събития

Бъдещите таксита ще летят

Бъдещите таксита ще летят

Това е решението за трафика. По технологията за летателни апарати с вертикално излитане и кацане с електрическа тяга eVTOL (electric vertical take-off and landing) работят много компании, сред които Uber, Hyundai, Toyota и Daimler. А сега вече се мисли и за обществените места за излитане и кацане.

Въздушните таксита и карго дронове ще оперират от  Urban Air Port Air-One в Ковънтри от тази година. Първото в света градско летище получи финансова подкрепа от британското празителство. Urban Air Port Air-One ще служи за кацане и излитане на електрически автономни въздушни превозни средства.

Според НАСА въздушният транспорт в САЩ може да достигне стойност 500 млрд. долара в близко бъдеще. Hyundai Motor Group създаде дивизия Urban Air Mobility Division и избра Urban Air Port като приоритетен инфраструктурен обект. Компанията очаква начало на търговските полети с нейни машини от 2028.

Физическият въглероден отпечатък на Urban Air Port е с 60% по-малък от традиционните летища. Съоръжението има иновативна конструкция, а строежът може да се осъществи в рамките на дни. По време на операциите няма емитиране на въглеродни емисии, също така могат да бъдат с напълно автономна електрическа система с възобновяема енергия и напълно изключени от стандартната електрическа мрежа.

Компанията планира пускането на 200 летища по света в следващите 5 години.