Календар със събития Събития

Бившият екоминистър защити спирането на магистрала Струма

Бившият екоминистър защити спирането на магистрала Струма

Завършването на автомагистрала Струма започва все повече да прилича на приказката без край Хемус. В последния си ден и час като екоминистър Борислав Сандов спря ОВОС на проекта, след което бе нападнат от представителите на ГЕРБ, че държавата ще трябва да връща вече отпуснатите 1,6 млрд. евро от ЕС. Пред Nova News Сандов защити решението си с думите: “Обвиняват ме, че с това решение излагам на риск средствата, които до момента са получени по линия на автомагистрала “Струма”. В писмо на ЕК, което вчера публикувах, ясно се казва, че няма риск за средствата досега, ако проектът изпълнява всички условия.

Ако беше се случила тази отсечка по начина, по който ГЕРБ измениха проекта, то тогава щеше да се измени цялостният проект, по който са дадени средствата до момента за всички останали участници в него.” Според Сандов спирането на проекта в последния час не е нарочно, а писмото от ЕК е пристигнало няколко дни преди това. “Предвидих, че това може да се случи, ако АПИ не се съобрази с всички аргументи, които ЕК, Природозащитното движение и ние като министерство имахме. Няколко месеца положихме усилия да ги убедим да се направят равностойните алтернативи и да се мисли за нова оценка. Но АПИ и Гроздан Караджов упорито не желаеха да се съобразят с това и се стигна до този резултат”, обясни бившият министър.

Така завършването на магистрала Струма се връща в начална позиция и реално е извадена от Кресненското дефиле и сега отново везните се наклоняват в полза на 15 км тунел, което изискват неправителствени екологични организации.

Новият служебен регионален министър Иван Шишков обяви, че „е неприятно изненадан от прекратената процедура по ОВОС и ще се направи всичко възможно да се спаси процедурата за Струма". Сега остава въпросът дали служебният екоминистър Росица Карамфилова ще отмени издадените заповеди от Сандов, за да има перспектива магистралата да бъде завършена преди 2030 г.