Календар със събития Събития

Българинът, който направи McLaren Speedtail

Българинът, който направи McLaren Speedtail

Името му е Алекс Алексиев и е създател на най-бързата кола на McLaren в историята

Фотография: личен архив Алекс Алексиев

 

Speedtail е най-доброто, на което е способен McLaren. Автомобилът е изграден около специално проектиран за него монокок, като дължината на целия автомобил е 5137 мм. Активното окачване е с алуминиеви носачи, има карбоново-керамични спирачки и маса 1430 кг. Задвижването е хибридно с общо 1050 к.с., все още не знаем времето за ускорение от 0 до 100 км/ч, но се очаква максималната скорост да е над 400 км/ч. Но най-характерното е разположението на седалките – три, като шофьорската е в средата, както в легендата F1. Дизайнът е умопомрачителен и е дело на… Алекс Алексиев.

Родом от София, израснал в Обеля, весел и лъчезарен човек, трудно бихте направили връзка, че от пръстите му излиза нещо толкова радикално и световно значимо като Speedtail. Може да не прави впечатление на вглъбен в детайла като Ейдриън Нюи, но в главата му има повече фантастика от тези на Стенли Кубрик и Станислав Лем, вези заедно.

Алекс Алексиев работи предимно в специалното подразделение на McLaren – MSO, а освен външния дизайн на Speedtail, негово дело е и интериора на 720S. Дизайнерският екип на McLaren е 12 човека. В него попада като стажант от университета в Пасадена. Родителите му емигрират в САЩ през 90-те и Алексиев завършва Пасадена през 2012, след което заминава за Уокинг, Великобритания. Помага му легендата Франк Стефансон, тогава шеф на дизайна на McLaren, преди това във Ferrari и BMW Group.  

„Бях на 6-месечен изпитателен срок в McLaren, в него те виждат дали можеш да работиш в екип, как се справяш, какви идеи имаш. Кандидатствах за работата, но имах познат вътре в McLaren – Франк Стефансон, който също е завършил моят университет.Първото MINI е негово, след това беше във Ferrari, запознахме се в Пебъл Бийч и много се заинтересува от мен когато разбра, че съм от България, защото приятелката му е българка. Идвал е няколко пъти в България. Виждахме се няколко пъти преди да представят McLaren P1, който преди да бъде показан публично бе представен в тесен кръг – тайно. Франк покани трима дизайнери, завършили Пасадена, в McLaren. Аз бях сред тях. Третия така и не дойде във Великобритания, така че се оказахме аз и Стийв само. Изпратих портфолио, приеха ме, кацнах в понеделник и в четвъртък имаше превю на 720S. Още не ми бяха показали сградата в Уокинг и ми казаха – започвай да рисуваш“, разказва Алекс Алексиев.

Когато пристига в McLaren екипът е 5-6 души. „Никога не влизам в среща с една рисунка, винаги са няколко. Идеите ми са отворени, може да помогне не са този проект, а за друг. В Уокинг работят няколко българи в производствения център, за които знам. Дойдох в момент, в който се завършваше 600LT и работихме по 720S, който предложи напълно нова концепция за оформянето на въздушната струя около фаровете. Първият ми проект беше интериора на 720S. Всичко мина добре, след него ми дадоха постоянна длъжност, а не на изпитателен срок. Отидох в отдела MSO, работих за няколко проекта за лимитирани серии като 688 HS. Като цяло работим двама души по колата – за екстериора и интериора. Същото стана и със Speedtail, до един момент работих по екстериора, след което продължи колегата ми Стийв, а аз по интериора. Беше много интересен проект, защото шофьорът стои в средата.“

Speedtail идва логично от MSO, защото в отдела се правят специалните проекти.Целта е духовен наследник на F1, с ускорение на Senna, но висока максимална скорост или ниско челно съпротивление. Първоначално се спряга лимитирана серия от 12 броя, след това 64 и накрая се спират на 106 бройки, колкото са направени и от F1, в това число състезателни и специални версии. Ако някой се откаже, има още 250 други резерви. Кола с цена 2 млн. паунда, а неин автор е българин. Освен него в индустрията има още няколко родни имена в предния ешелон на дизайна. Като Лидия Чернаева, автор на интериора на новото поколение Мерседес G клас, Деян Денков , дизайнер на екстериора на възродения Alpine A110,  Емануил Клисаров, автор на второто поколение Dacia Duster.