Календар със събития Събития

България може да доставя стомана от стари коли за производителите

България може да доставя стомана от стари коли за производителите

През миналата година у нас са регистрирани 190 хил. употребявани коли. Статистика за това още колко са внесени и стоят за продажба от търговците няма. Само преди две седмици бе представен доклад за подобряване чистотата на въздуха, според който в столичния център може да започне поетапна забрана за влизане на автомобили според еврокатегорията.

Подобна тенденция вече има в богатите страни от ЕС, където автомобилното производство ще се ориентира към използване на рециклирани материали и кръгова икономика. Така суровините стават все по-ценни, а цената на стоманата ще се покача и ще се търси къде е достъпна.

Така огромното количество стари автомобили у нас може и да се окажат привлекателни за големите производители, които дори в момента използват рециклирана стомана.  

„В различните части по света има определено количество употребявана стомана, която е скъпа. Намирането й е трудно, защото има висока конкуренция. Имаме доставчици, които вършат тази работа за нас и ни осигуряват готова стомана.

Например един от тях е от Австрия и знаем, че намира стомана от цяла Европа, не конкретно една държава, например България. Все още е рано да кажем кога цялата компания ще произвежда автомобили с напълно рециклирани материали.

Със сигурност ще отнеме десетилетия. Целта ни е поне през 2050 г. да бъдем в много по-добра позиция от сега. Например не е много лесно да се намерят пластмасовите и неметални части. Целта ни е да бъдем първите, които ще го направят“, коментира за нас Андреас Мецнер, отговарящ за устойчивата политика на BMW Group.

Целта на компанията е постигане на пълна въглеродна неутралност през 2050 г. Изглежда далеч, но още сега трябва да бъдат взети стратегически решения. „Ясно е, че за да говорим въобще за нашето производство, трябва да продаваме автомобили, мотоциклети и двигатели. Но в същото време сме част от затворена система и бъдещето на бизнеса зависи от това. Имаме почти 100-годишна история и, за да продължим, трябва да вземем много важни решения сега. Целта ни не е да правим устойчиви мерки, а да направим BMW устойчива компания.

Мисията ни е да произвеждаме най-зелените коли в света. Да намалим емисиите СО2 в цялата верига, не както Tesla само на вече произведените автомобили, а на всяко ниво, включително батериите и доставчиците. Искаме да бъдем лидери в индустрията, важно е да знаете, че мениджърите получават заплащане за решенията, които взимат на база устойчивост.

Вече не става само въпрос за избор на най-евтиното или най-доброто съотношение цена-качество, а това, което може да се рециклира, което не замърсява“, пояснява Мецнер и продължава – „Няма нови открити елементи, така че трябва да използваме това, с което разполагаме. Опитваме се да използваме чисти пластмаси, развиваме дървото като материал, основно се стремим да използваме рециклирано стъкло, стомана и пластмаса. Идеята за кола с напълно рециклирани части е напълно нова. Затова и не може да бъде внедрена веднага. Но трябва да се започне от някъде. Например и кобалтът за електрическите автомобили е труден за набавяне, едно от решенията е да се търси технологичен заместител.

Спомняте си как отначало катализаторите бяха с чиста платина, което бе скъпо, след това бе заменена с паладий, но това промени и цената му. Може би има и техническо решение за кобалта. Помагаме на доставчиците ни, следим резултатите им и даваме съвети.“