Календар със събития Събития

BMW пуска компютър на колела от 2025 г.

BMW пуска компютър на колела от 2025 г.

Вече ви показахме първото пристигнало BMW iX в България, но това е само началото. BMW ще става електрическо, дигитално и кръгово, обясни ни Андреас Мецнер, отговарящ за устойчивата политика на BMW Group, с когото се срещнахме в централата в Мюнхен. По време на автомобилния салон в Мюнхен BMW не заля посетителите с нови модели, централен фокус бе концепция на ван с име i Vision Circular.

Но тази кола е вероятно по-важна от всички останали на изложението. Защото е първата, произведена изцяло от рециклирани материали. Всеки един елемент в нея е бил нещо друго преди това. BMW има сериозни амбиции да намали емисиите СО2 с 50% в производството си до 2030 г. и с 40 на сто в жизнения цикъл на автомобилите. До 2050 г. компанията планира да стане въглеродно неутрална.

„Автомобилните производители трябва да мислят за устойчивост и за това как да произвеждат автомобили с мисъл за планетата. В противен случай хората може да ги няма в края на века. Премиум производител като BMW трябва да бъде отговорен. За нас темата не е нова. Имаме история в устойчивостта и мислим за бъдещето. През 1973 г. BMW AG назначи първия в индустрията мениджър, отговарящ за екологията. Това е преди половин век. Всички документи се пазят и имаме множество внедрени технологии.

Мениджърите също така получават заплащането си по критерий устойчивост. Още през 1972 г. създадохме изцяло електрическа кола, която бе водеща колоната на олимпийския маратон с дължина 42 км. В продуктовата гама добавихме през 2013 г. i3 и i8. Сега е 2021 г. и устойчивостта е включена в годишните ни доклади“, коментира Мецнер.

Следващият важен исторически момент за BMW е 2025 г. Което е само след 4 г. и очакванията са огромни, защото идва нещо много по-различно от досегашните автомобили. „През 2025 г. ще представим Новата класа. През 70-те години използвахме същото име, но сега изцяло електрическият автомобил ще представи един напълно нов подход за производство, устойчив, рециклируем и дигитален. Това ще е компютър на колела.

Ще предлага множество индивидуални функции за всеки клиент. Имаме огромна част на елементи с вторично вграждане“, пояснява отговорникът за устойчивото развитие в BMW – „Продаваме коли и мотоциклети, но също така и лайфстайл. Част сме от обществото и глобалната ситуация, която става все по-трудна. Никой вече не отрича климатичните промени, целта е да не превишаваме средната годишна температура с 2 и най-добре с 1,4 градуса. Например в Германия това лято температурата стигна 41 градуса, имаше сухи седмици, което преди бе невъзможно и валеше пред ден. Виждате климатични промени по цялата планета.

Когато произвеждаш коли, трябва да се съобразяваш с много елементи. Например в Китай няма как да продаваш кожени салони, защото те се произвеждат от крави, а клиентите там не искат да седят на тях. Трябва да използваме индустриализацията коректно и да предвидим какво ще се случи. Основното е кръгова икономика, ресурсите на планетата са ограничени.

Ясно е, че ще има минна промишленост още поне век, но трябва да увеличим повторната употреба на материалите възможно най-много и да намалим производството на енергия. Ще достигнем 8 млрд. хора и всички искат индивидуална мобилност. Устойчивостта е маратон, а не спринт.“

Срещата ни е в Мюнхен, където устойчивостта е топ тема. Но дали е така навсякъде по света? „Има огромно значение къде задавате въпроса. Ако е в Дубай, ще ви отговарят само – какво? Човек в Шанхай ще ви отговори, че е чувал за устойчивост преди някакви години. В Лос Анджелис ще ви каже, че е важно и част от модерната премиум индустрия. В Германия ще ви твърдят, че няма да купят кола, която не е устойчива. Почти всеки ще ви отговори, че следващата му кола е електрическа, а не с ДВГ.

Така че задачата ни е трудна, защото продаваме коли на 140 различни пазара. Фокусираме се, разбира се, на основните, които са Европа, Северна Америка и Източна Азия. В тях устойчивостта се разраства главоломно. Но в Африка никой не говори за електрически коли, защото нямат инфраструктура.

Дори в развити пазари като Австралия и Канада само хората в големите градове се интересуват от електрически коли. След 2030 г. ще има клиенти, които ще искат коли с ДВГ. И ние трябва да им ги доставим. Затова няма как да кажем, че от 2030 г. ще продаваме навсякъде само електрически коли. Въпросът е да е решение на клиента“, завършва Мецнер.