Календар със събития Събития

BMW пусна още по-наточена версия на iX

BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX
BMW пусна още по-наточена версия на iX

Това вече са сериозни цифри. 619 к.с., 1100 Нм. BMW iX M60 е топ версията на изцяло електрическата кола. Според компанията моделът предоставя най-доброто от трите свята, на BMW i, BMW X моделите и BMW M GmbH. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е за 3,8 сек, колкото е на Х5 М и Х6 М, а автомобилът има електронно ограничена максимална стойност от 250 км/ч. Пробегът по WLTP е 566 км. Автомобилът дори има Launch Control, при който максималният въртящ момент е 1100 Нм, в спортен режим е „само“ 1015 Нм. Нека припомним, е концепцията BMW Concept XM, която ще стане сериен модел, има 750 к.с. и 1000 Нм, но е плъг-ин хибрид с V8 двигател.

Задвижването е 4х4 в комбинация с бързи реакции на ARB контрола на сцеплението, окачването на предната и задната ос е въздушно с автоматично регулиране на нивото. BMW iX M60 ще се произвежда в завода на BMW Group в Динголфинг заедно с другите варианти на чисто електрическия Sports Activity Vehicle (SAV). Световната премиера е в рамките на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас. Въвеждането на пазарите в целия свят стартира през юни 2022 година.

Шасито използва алуминиева пространствена рама и карбонов кейдж. От карбонов композит са покрива, страничните детайли и задната част. Динамиката, ефективността и пробегът на BMW iX M60 се повишават и от оптимизираната аеродинамика, която осигурява коефициент на въздушно съпротивление от 0,26 в Sport Mode. Разположената ниско в дъното на автомобила високоволтова батерия снижава центъра на тежестта и повишава пъргавината, като подобрява и балансираното разпределение на теглото между осите.

Благодарение на това за динамичните характеристики на BMW iX M60 са характерни не само вълнуващо спонтанно ускорение, но и изключителна динамика в завоите, както и прецизно контролируемата управляемост дори и при високодинамични ситуации на пътя. Перфектно балансираните динамични характеристики на BMW iX M60 осигуряват увереност и лекота на управлението при всякакви скоростни режими. Освен това дори и при граничните режими на шофиране то осигурява на водача типичната за BMW M автомобилите информативна обратна връзка.

BMW iX M60 комбинира своите типични за M Performance качества с изключително напредничавата технология на новата платформа на бъдещето на BMW Group в областите автоматизирано шофиране, управление, свързаност и дигитални услуги. Благодарение на това се осигурява уникално в сегмента изживяване от електрическата мобилност. За него допринасят и изцяло новата архитектура в интериора, която осигурява изключително усещане за разточителен простор.

BMW iX M60, също както и другите варианти на модела, е с най-богатото в историята на BMW серийно оборудване в областта на асистиращите системи, както и множество иновации. Новото поколение сензори, новият Software-Stack и мощната изчислителна платформа осигуряват и значителен потенциал за последователно модернизиране на функциите за автоматизирано шофиране и паркиране – в средносрочен план с функционалността на Level 3.

Infotainment системата iDrive от най-ново поколение издига взаимодействието между водача и автомобила до естествен диалог. Тя е базирана на новата BMW Operating System 8 и е създадена с ясен фокус върху тъч-функцията на новия MW Curved Display и върху комуникацията чрез глас с всеобхватно модернизираният BMW Intelligent Personal Assistant.

Remote Software Upgrades дават възможност за допълнително инсталиране over-the-air на нови и подобрени функции. Бързото и прецизно планиране на маршрута, както и перфектната ориентация в случващото се на пътя се осигуряват от навигацията с cloud-базирана система BMW Maps и Augmented Reality Video на контролния дисплей. Освен това BMW iX е и пионер  при преноса на данни  по новия стандарт 5G  и при интеграцията на личния акаунт в мобилната мрежа   с помощта на Personal eSIM.

Разточителният, висококачествен и иновативно оформен интериор подпомага концентрацията върху активното шофиране, както и комфорта при дълги пътувания и радостта от прогресивния лукс. Мултифункционалните седалки с интегрирани подглавници, големият BMW Curved Display, хексагоналният волан  и таванът в цвят антрацит подчертават радостта от шофирането. Отпадането на средния тунел осигурява допълнително пространство за краката, както и място за поставки и средна конзола, оформена в стила на висококачествена мебел.

Опционалното интериорно оборудване Suite включва повърхности на седалките, арматурното табло, средната конзола и вратите от естествена кожа, както и акцентиращи повърхности и уреди за управление в изпълнение Goldbronze. Независимо от избраната графика на индикаторите и активирания My Mode в лявата част на информационния дисплей се изобразява логото на М. Ексклузивният характер на BMW iX M60 се подчертава и от изключително богатото серийно оборудване. То включва BMW Live Cockpit Professional и BMW Natural Interaction, които позволяват управление с гласови команди и жестове, озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound, BMW Лазерни светлини, Комфортен достъп, активна вентилация на предните седалки и пакет за топлинен комфорт.

Отговорното използване на ресурсите в цялата верига на стойността и максималното намаляване на CO2 отпечатъка през целия жизнен цикъл на продукта характеризират ориентираното към бъдещето разбиране за премиум мобилност, което е дефинирано от BMW i. Този холистичен подход се прилага последователно при разработката, по цялата верига на доставки и в производството на BMW iX M60. Марката BMW i означава както екологична, така и социална устойчивост.

Кобалтът и литият, необходими за високоволтовите батерии, се закупуват от BMW Group от контролирани източници в Австралия и Мароко и се предоставят на производителите на акумулаторните клетки. Конструкционният принцип на електродвигателите позволява отказ от използването на редкоземни метали в роторите на задвижванията. Компанията закупува и алуминий, който се произвежда с помощта на електричество от слънчеви енергийни системи.

При производството на автомобили, както и при производството на акумулаторни клетки се използва 100% екологична електроенергия. Високият дял на вторичен алуминий и рециклирана пластмаса също допринасят за пестенето на ресурси на производството на BMW iX M60. В интериора са използвани дърво, сертифицирано по FSC, кожа, обработена с екстракт от листа на маслиново дърво, както и други естествени материали. Като суровина за подови настилки и други стелките се използват и рециклирани рибарски мрежи.