Календар със събития Събития

BMW сложи телевизор на задните седалки, композиторът на музиката от Гладиатор създаде звук за ел.моторите

BMW сложи телевизор на задните седалки, композиторът на музиката от Гладиатор създаде звук за ел.моторите

BMW продължава с изненадите на салона в Лас Вегас, дебют направиха няколко системи, които интегрират Холивуд в колите на баварците. Звукът при движение на BMW i4 и iX е създаден от композитора на филмова музика и носител на Грами и Оскар Ханс Цимер. Разбира се, няма да чуете тоновете от Карибски пирати или Гладиатор. Екстрата се нарича BMW IconicSounds Electric и идеята е да подчертават специфичните характеристики на задвижващата система.

Освен това бе показан и Theatre Screen, панорамен дисплей във формат 32:9, монтиран в задната част на интериора. Така получавате частен киносалон със Surround-Sound и 5G свързаност. Диаметърът на екрана е 31-инчов Ultra-Wide-Display с висока разделителна способност до 8К.

BMW Theatre Screen може да бъде управляван чрез докосване или чрез интегрираните в задните врати тъч-полета. За да превърне тази иновация в реалност, BMW Group избра Amazon Fire TV, за да обедини съдържанието и технологията, които осигуряват пълно развлекателно изживяване в автомобила. Fire TV позволява на пътниците на задната седалка да се наслаждават на разнообразно съдържание от популярни приложения. Те могат да стриймват филми и сериали, да слушат музика и да гледат изтеглени програми – и всичко това по време на пътуване. Това е първата интеграция в автомобила на Amazon Fire TV, която поддържа 4K съдържание и предлага най-високата разделителна способност и най-голям дисплей от всяко преживяване на Fire TV в автомобил. Подготвя се специфично за пазара на Streaming услуги за клиентите в Китай.

Отварянето на BMW Theatre Screen от тавана е придружено от звукова оформление, създадено специално за тази цел в сътрудничеството между BMW Group и Ханс Цимер. Звуковото оформление приключва точно в момента, когато екранът достигне крайната си позиция. В същото време на дисплея може да се види графична анимация, специално проектирана за My Mode Theater, която е разработена от дизайнерите на потребителски интерфейс на BMW. Наред с това слънчевите щори за страничните прозорци и задното стъкло се спускат, а вътрешното осветление в задната част на автомобила се намалява.

BMW Theatre Screen е ултраширок панорамен дисплей с диагонал на екрана от 31 инча, който се простира хоризонтално през почти целия интериор и достига във височина от облицовката на тавана до облегалките на предните седалки. Благодарение на функцията Zoom съдържанието може бъде възпроизвеждано в съотношения 16:9, 21:9 и дори 32:9. Изключително високата разделителна способност от около 8 000 х 2 000 точки (пиксела) на колона на екрана позволява изключително ясно и детайлно визуално изживяване, за картина с Ultra HD качество. Особено висококачественото и богато на нюанси звуково изживяване се осигурява от интегрираната озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound.

Наклонът на дисплея може да се променя с помощта на тъч управление в менюто за управление на развлекателната система в автомобила. Благодарение на това се гарантира оптимално киноизживяване с най-висок комфорт от всяко място в автомобила. Съответните тъч-полета, които освен всичко друго служат и за избор на формата на екрана и силата на звука, са подредени както в десния, така и в левия ръб на дисплея, така че да могат да се управляват удобно от всички пътници. Като алтернатива, за управлание на развлекателната система могат да бъдат използвани контролните панели, интегрирани в дръжките на вратите.

In-Car-Entertainment системата на бъдещето ще осигурява наслада от предимствата на най-съвременния смарт телевизор по време на пътуване. Базата за стрийминг е онлайн връзка с бързо и надеждно предаване на данни. BMW Group е пионер при внедряването на 5G стандарта за мобилна връзка в автомобилите. Технологичният флагман BMW iX е първият премиум автомобил в света, който ползва този стандарт за предаване на данни. В бъдеще той ще се ползва и в други модели като BMW i4 и със своята изключително висока честотна лента на данни и ниска латентност предлага идеални условия за неограничено стрийминг изживяване при луксозната In-Car-Entertainment система на бъдещето ( скоростта на Streaming зависи от локално достъпното мрежово покритие). С BMW Theatre Screen BMW поставя нови стандарти в областта на In- Car- Entertainment и предлага на пътниците на задната седалка развлекателно изживяване като в киносалон.

„Звукът е съществена част от емоционалното изживяване при шофиране на BMW“, казва Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design - „С несравнимите опит и креативност на Ханс Цимер, ние създаваме уникален акустичен характер за нашите електрически автомобили.“ BMW IconicSounds Electric ще се предлага за първи път за BMW i4 през първата половина на 2022 г., а също и за BMW iX през втората половина на 2022 г. При съответното оборудване на автомобила те могат да бъдат прехвърлени в него с помощта на Remote Software Upgrade.

Звуковите пейзажи, генерирани от BMW IconicSounds Electric, варират в зависимост от избраните от шофьора My Modes, които във версиите Personal, Sport и Efficient вече са налични в актуалните модели на BMW. Освен това за първи път ще бъдат представени новите My Modes Expressive и Relax, всеки със собствен звуков пейзаж. В електрифицираните BMW M Автомобили се използват варианти на BMW IconicSounds Electric, които са специално разработени за тях.

За BMW акустичното възприятие на автомобилите винаги е било много важно. Акустичните инженери от BMW Group работят върху синтетично генерирани звуци за електрически автомобили от 2009 г., за да гарантират, че пешеходците и велосипедистите са информирани за приближаващия се автомобил. В допълнение към акустичната защита на пешеходците, представеното през 2014 г. BMW i8 вече има изкуствено генериран интериорен звук. Дори и в чисто електрически режим той създава звукова връзка между автомобила и водача, който е свикнал с шума, генериран от конвенционалните задвижвания. Звукът на електрическото задвижване на BMW i8 е вдъхновен преди всичко от функцията на неговия електродвигател. Пътят към напълно ново звуково изражение преминава през акустичната защита за пешеходци, представена през 2019 г. за хибридните модели на луксозните седани на BMW Серия 7 до BMW IconicSounds Electric.

BMW IconicSounds Electric стартира като партньорство между BMW Group и композитора Ханс Цимер, носител на награди Грами и Оскар, за да се разработи революционен звуков дизайн и концепции за електрическия автомобилен парк на BMW така в крайна сметка да се стигне до звуците на мобилността на бъдещето. Това развитие води до практично и иновативно използване на звуци за серийни автомобили на бъдещето, които създават емоционална връзка между автомобила и водача. „Винаги съм бил ентусиаст по отношение на BMW. Като дете познавах, че майка ми се прибира, по звука на нейното BMW. Много съм щастлив, че имам възможността да оформя звука на бъдещите електрически модели на марката и да създам емоции за електрическото шофиране на бъдещето", коментира Ханс Цимер.  

През ноември 2019 г., заедно с Ренцо Витале, той представя новия Start/ Stop Sound за моделите на BMW с чисто електрически и Plug-in хибридни задвижвания. Този звук за готовност предизвиква очакване за изцяло електрическа и следователно мобилност с нулеви локални емисии още от началото на всяко пътуване.

Проектът BMW IconicSounds Electric е базиран на цялостно международно сътрудничество със записи от студиата на Цимер в Лос Анджелис и Лондон, звуковата лаборатория на BMW в Мюнхен и много виртуални сесии. „За мен е чест да мога да работя с BMW“, казва Ханс Цимер. „Това е уникална възможност не само да помогнем за оформянето на звука на бъдещите електрически автомобили, но и да повлияем на звука на градовете на бъдещето.” Композиторът е ентусиазиран да бъде част от този проект: „За първи път след индустриалната революция, имаме уникалната възможност да оформим по нов начин и да дефинираме наново звуците на нашите градове “, каза Цимер. "И при това не сме ограничени от механични граници."

Преминаването от двигател с вътрешно горене към електрически двигател предлага на звуковите дизайнери уникалната възможност напълно да преоткрият акустичното възприятие на автомобила. Можете да създавате звукови пейзажи, които помагат да направите изживяването от устойчивата мобилност още по-интензивно, по-уникално и с по-силно присъствие. С BMW IconicSounds Electric и сътрудничеството с Ханс Цимер този потенциал се използва по уникален начин.

В рамките на съответния за модела специфичен звуков спектър, в моделите с чисто електрическо задвижване на BMW звукът на задвижването се разгръща по специфичен начин, който може да бъде избран от My Modes. С My Modes в интериора на автомобила се създава цялостно потребителско изживяване, базирано на предпочитанията на шофьора. Едновременно са адресирани няколко сетива, така че водачът и неговите спътници да изживеят уникални моменти. В My Modes, които могат да бъдат активирани с бутон на централната конзола, множество функции на автомобила се комбинират и координират, включително звукът на задвижването.

По време на изложението в Лас Вегас дебютираха и два нови режима в My Modes с индивидуални звукови пейзажи. Expressive и Relax също са свързани с индивидуални звукови пейзажи. Те особено интензивно допринасят за цялостното емоционално изживяване по време на шофиране. Звуковите пейзажи, генерирани от BMW IconicSounds Electric, варират в зависимост от избраните от водача My Modes, които във версиите Personal, Sport и Efficient вече са налични в актуалните модели на BMW. В електрифицираните BMW M Автомобили се използват варианти на BMW IconicSounds Electric, които са специално разработени за тях.