Календар със събития Събития

Британските дупки нанасят щети за 1,25 млрд. паунда

Британските дупки нанасят щети за 1,25 млрд. паунда

Едва 0,7% от причинените ремонтите са компенсирани

 

Проблемът с дупките по пътищата не е само в България. Британските шофьори са дали над 1,25 млрд. паунда за ремонти на колите си в резултат на лошо състояние на асфалта, съобщава Kwik Fit1, най-голямата сервизна компания във Великобритания. Според нейно проучване 10,8 млн. собственици на автомобили са счупили нещо по автомобила си в последните 12 месеца в резултат на влизане в дупка. За последните три години разходите им са над 3,4 млрд. паунда.

Средната сметка на ремонтите е 115 лири и най-често е за гуми, окачване и джанти. Сумата може и да стане по-голяма, защото в първоначалния оглед понякога не се виждат всички щети от удара в дупката, а се проявяват в следващ етап.

26% от анкетираните казват, че влизат в над 30 дупки на месец, а за 32 на сто това води до повреда в части от колата.

Едва 8,1 млн. паунда, или 0,7% от общата сметка, са платени от застрахователите като компенсация. Над половината от шофьорите са обявили, че искат да плащат по-високи данъци с 12,5%, но да карат по оправени пътища. Сред тях най-високи данъци искат да плащат лондончани. Миналата година жителите на столицата са платили 307 мил. паунда за ремонти на колите си заради дупки, което е скок с 50% спрямо предходната година.