Календар със събития Събития

Bugatti стана хърватска компания

Bugatti стана хърватска компания

Светът на електрификацията роди вероятно най-вълнуващата компания в историята. След дълги месеци слухове Rimac най-накрая обяви официално, че придоби Bugattiот VAG. Новата компания се казва Bugatti Rimac и в нея Rimac Group имат 55% собственост, а Porsche 45 на сто. Porsche запазва своите 24% в Rimac Group.

Hyundai Motor Group също запазват своите 12%, както и другите инвеститори, притежаващи 27 на сто от Rimac Group. Новата компания се разделя на две структури, производствена и новата Rimac Technology, която е 100% собственост на Rimac Group. Така Rimac Technology ще продължи да бъде независима и да изпълнява проекти за други производители.

Мате Римац остава шеф на компанията, чиято щаб квартира ще е в Загреб в наскоро обявената от него инвестиция за Rimac Campus на стойност 200 млн. евро. Така брандът, основан от Еторе Бугати, става хърватски. А Римац успя да построи империя само за 10 години, от гаражен проект конверсия на BMW с електромотор за драг рейсинг до компания, която направи най-бързата кола в света. VAG знаеха за Nevera, както и бъдещите му проекти, поради което решиха да се съюзят с него, отколкото да бъдат конкуренти. По време на дългите преговори трябваше да бъдат убедени Porsche да бъде продаден Bugatti.

Rimac Campus ще отвори през 2023 г. и в него ще се разработват всички бъдещи модели на Rimac и Bugatti. Заводът на Bugatti в Молсайм, Франция, остава единственото място за сглобяване на автомобилите на марката.