Календар със събития Събития

Част от столичната Слатина ще става платена зелена зона

Част от столичната Слатина ще става платена зелена зона

След като през миналата година бе увеличена територията на Синята зона в София, а към Зелената се добавиха нови участъци, Центърът за градска мобилност обмисля въвеждане на платено паркиране в кварталите Гео Милев и Редута, съобщава Георги Илиев, кмет на Слатина пред dnes.bg. Според него 1/3 от приходите ще се използват за подобряване на инфраструктурата. Целта на мярката е въвеждане на ред в паркирането и облагородяване на кварталите. Очакват се около 250 хил. лв. да бъдат използвани за оправяне или нови тротоари. Кметът очаква мярката да заработи още тази година и в следващите две кварталът да придобие напълно различен облик.

Вече е проведено онлайн допитване с гражданите по темата през 2020 г., а сега ще бъде извършено още едно. Планира се и изграждане на паркинг за 160 коли с няколко етажа и футболно игрище на покрива. Сградата ще се използва и за културни събития, ще има и велопаркинг, а стойността му е 4,5 млн. лв, които се осигуряват от Пазари "Изток".

Още през 2010 г. имаше проект за въвеждане на Жълта зона в Яворов и част от Гео Милев, а целта бе регулиране на паркирането най-вече около моловете. Първоначално зоната трябваше да е по-евтина от Синя и Зелена, в последствие се прие идеята тя да е безплатна и без ограничение на времето за паркиране, но с точно определени паркоместа, а спрелите извън тях да се санкционират. Кметовете пък запазиха правото да въвеждат временно плащане в тези зони. Още от 2014 г. има опити за увеличаване на Жълтата зона и позволяване на паркиране в нея само за живущи.