Календар със събития Събития

Дават по 2000 евро на затъналите по гръцките магистрали

Дават по 2000 евро на затъналите по гръцките магистрали

Необичайните снеговалежи в Турция и Гърция причиниха хаос по пътищата в страните. В някои случаи шофьори са изкарали над 20 часа с автомобилите си, преди да бъдат изтеглени, а други са оставили колите си на средата на магистралата, което е довело до блокирането й. Армията на Гърция е организирана да доставя вода и храна на бедстващите, както и да изтегля автомобилите им. Температурата на остров Крит е паднала до -14℃.

Министър председателят на Гърция Кирякос Мицотакис е наредил на държавната администрация, която поддържа магистралите, да плати по 2000 евро компенсация за тревогите на всеки попаднал в капана на снега. Дали някой ден ще видим и подобна стъпка от АПИ? При тежък снеговалеж магистрала Хемус поти винаги е блокирана, а шофьорите изкарват часове в колите си. Поради навявания пътят Добрич-Варна е трудно проходим на сняг, за последно проблеми в участъка имаше миналата година през януари, а доброволци спасяваха бременна жена.

Според метеоролози в Гърция подобно време не е имало от 1968 насам. Островите в Егейско море Андрос, Наксос, Тинос и Миконос, известни с невероятните си плажове през лятото, са покрити от сняг.

Снегът спря полетите на летището в Истанбул, където е паднал покрив на хангар. Над 3000 човека са нощували в търговски мол, спейки на пода.