Календар със събития Събития

Димитър Илиев стартира видео серии със съвети за шофиране

Димитър Илиев стартира видео серии със съвети за шофиране

Осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев стартира поредица с видеа с потребителски съвети за шофиране. Серията е насочена към новите шофьори, независимо от тяхната възраст. „Желанието ми е не да се чака да се трупа 10 години стаж, за да се разберат някои основни неща, а новите шофьори да има къде да ги разберат в самото начало“, коментира за нас доц. Илиев, който също е преподавател в НСА и има собствена академия за безопасно шофиране Safety Driving Academy.

Основното образование за шофиране се получава на краткия шофьорски курс, но в него често има неправилно обучение, което е най-ясно изразено в движението на ръцете и забраната за кръстосване. Във втория епизод от поредицата Илиев показва точно как трябва да се извършва завиването с две ръце и захват. А в първия епизод фокусът е как да се наблюдава и разчита пътната обстановка.

„Новите шофьори минават курс и каквото научат там, това е. Може да имат късмет да са с родителите, които имат добри познания по управление на автомобил, но това е рядкост и в масовия случай става самоусъвършенстване. Имам богат опит и искам да го споделя на достъпен език. Това ще е дълга поредица от видеа в три основни направления.

Първото е ментална подготовка, която обхваща всичко свързано с мисленето на шофьора. Колата се управлява от главата, която казва на краката и ръцете какво да правят. Първото видео бе от този раздел. Също така техника на управление или как да я развиваме. Второто видео бе от тази категория. Третото е за рискове по пътищата, рискове в градска среда, магистрала, предстои да пуснем видео за това“, поясни още доц. Илиев.