Календар със събития Събития

Еп. 5 на Safety Bri4ka Academy - шофиране през зимата

Еп. 5 на Safety Bri4ka Academy - шофиране през зимата

В поредния пети епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев разкриват важни съвети при управление в зимни условия и най-често правените от шофьорите грешки. Поставянето на зимни гуми е от съществено значение за безопасността. Основната разлика е в каучука, който остава мек при ниската температура, и ламелите, които отвеждат снега.

„Задължително си осигурете светлоотразителна жилетка, която ви е под ръка. В колата трябва да има стъргало за почистване на стъклата и колата. Също така въже, зимни течности, вериги и лопатки, задължително и фенер, който може да се зарежда от колата. Няма лошо време, има неподготвени шофьори“, коментира Димитър Илиев.

Честа грешка при потегляне на наклон и хлъзгав участък е подаване на твърде много газ. При образуване на ледена следа трябва да се излезе от нея леко назад, след което много внимателно напред с отпускане на съединителя и спирачката, когато автомобилът е с предно или задно предаване. Автомобилите с 4х4 преодоляват най-лесно хлъзгави участъци.

При дълго изкачване на хлъзгаво трябва да се избере равномерна газ и да се изключат системите за сигурност, за да не отнемат от мощността на колата. Ако е необходимо, търсете сцеплението по цялата широчина на пътя.

При затъване в сняг, ако колата е с механична кутия, може да се направи махало леко напред и назад.

Спирачният път на хлъзгава настилка е много по-дълъг от суха, цели 6 пъти, дори с ABS. Експериментът на Safety Bri4ka Academy показва 22 метра при скорост 30 км/ч, а с 50 км/ч 65 метра. На суха настилка автомобилът със същата скорост спира за 11 метра. „Работата на шофьорите е да разпознават и пробват какво е сцеплението. И да избират подходящата скорост“, пояснява Илиев.