Календар със събития Събития

Еп. 8 на Safety Bri4ka Academy с фокус върху мотоциклетите и автомобилите

Еп. 8 на Safety Bri4ka Academy с фокус върху мотоциклетите и автомобилите

Новият епизод 8 на Safety Bri4ka Academy поставя фокус върху честия конфликт между мотоциклетите и автомобилите на пътя. Във видеото Филип, доц. Димитър Илиев и мотошампиона Агнел Караньотов обясняват какви са причините за проблемите.

„Моторът е най-евтината покупка, която обединява удоволствието и транспорта до работа например. Но лесно се свиква със скоростта. Дори малолитражните двигатели са способни на високи скорости. Например някой достига 200 км/ч и за него това вече не е висок праг, но когато се налага да направи корекция, той е неспособен. Друг основен проблем е обратен ляв завой, който правят автомобилите на забранено място и той отнема животи на мотоциклетистите“, коментира Караньотов.

„Истината е, че мотоциклетът се забелязва по-трудно, защото е по-тесен. Нужно е повече време на окото, за да го види. И често се стига до отнемането на предимство. Но от друга страна често мотористите превишават скоростта, при това в пъти. Точно това дразни хората в автомобилите. При маневра поглеждаш, няма никой, но когато тръгнеш вече има мотор, който идва с огромна скорост и вече няма как да реагира. Би могъл, ако бе в рамките на позволената скорост. Това е основният проблем, защо мотористите карат толкова бързо между колите“, пояснява доц. Илиев. 

Шампионът на писта и супермото отправя апел към мотористите да не карат безразсъдно и спомена, че много от световните имена в състезанията за мотори имат забрана да карат мотоциклет по обикновен път.

Друг конфликт между автомобили и мотори е в завоите. Често автомобилите навлизат в насрещното платно, а мотористите не могат да сменят посоката в завоя когато са легнали.

„Има и сериозен проблем с настилката и релефа на асфалта. Новият, който се полага, е много хлъзгав, а на други места е износен и също невероятно хлъзгав. Има начин да се разпознава, той блести и трябва много да внимавате. Дори с 40 км/ч колата ми недозавива“, коментира Димитър Илиев. „При автомобилите може да занесете и да не разберете, електронните системи на колата коригират всичко. Докато при мотора няма как да не знаете, коригирате или падате при занасяне. Има един лаф при нас. Хубаво е да паднеш, преди да се пребиеш. Съветът ми е при стигане на неизбежно падане, да се избере място, на което тялото няма да спре. Дори да е пропаст, отколкото да се спре в нещо“, допълни Караньотов.

Експертите съветват да не се пести от екипировката, която се развива постоянно. Тя спасява живот. „Каската, ръкавиците и ботушите са най-важни. Дори има въздушни възглавници, материали, които се втвърдяват при удар, купувате най-доброто и оставате с него. Екипировка не се купува често, затова не трябва да се пести“, посъветва Караньотов.

Поредицата се осъществява със съдействието на Държавна агенция за безопасност, Bridgestone, Bosch Engineering Center Sofia и Most Auto.