Календар със събития Събития

Епизод 6 на Safety Bri4ka Academy е за пешеходците на пътя

Епизод 6 на Safety Bri4ka Academy е за пешеходците на пътя

Какви права и задължения имат пешеходците на пътя, какви са опасностите за тях и за какво трябва да внимаваме. На тези и още много други въпроси отговорят Филип и доц. Димитър Илиев в новия, шести поред епизод на Safety Bri4ka Academy.

Сред най-честите удари на пешеходец е при движение назад на автомобила. Всяка четвърта жертва на пътя у нас е пешеходец. „Опасни ситуации има на пътя всеки ден. Затова е важно шофьорът постоянно да очаква опасност и да избира подходящата скорост, която му позволява да спре.

Скоростта е основен проблем, както и видимостта. Винаги наблюдението трябва да е надалеч и във всички страни. При доближаване на пешеходни пътеки кракът трябва да е на педала на спирачката и да очаква, ако мине пешеходец. Неслучайно ограничението на тях е 30 км/ч, защото с тази скорост може да се спре много по-бързо. При блъскане на пешеходец с 40 км/ч, той има само 30% шанс да оцелее. А

ко скоростта е 30 км/ч, шансовете са 80%. Винаги при удара губещият е пешеходецът, той загива или е тежко ранен“, коментира доц. Илиев. Не са малко и случаите, в които паркиране в близост до пешеходна пътека води до липса на видимост за останалите участниците в движението и удар на пешеходец. Важно е през тъмната част на деня дрехите, особено на децата, да имат светлоотразителни елементи. Също така при неизбежна катастрофа да се избере посока, в която да не се ударят пешеходците. Очите трябва да следват траекторията, в която искате да отидете, а не където е опасността.