Календар със събития Събития

Ferrari се връща официално в Льо Ман

Ferrari се връща официално в Льо Ман

Мечтата на поколения фенове на моторните спортове се сбъдна. Ferrari се връща официално в най-високата категория на 24 часа на Льо Ман от 2023 г. Компанията ще участва в класа на хиперколите заедно с Toyota, Peugeot, Glickenhaus и ByKolles. Очаква се изключително силна конкуренция с прототипите от клас LMDh на Audi, Porsche и Acura.

Името на модела и проекта ще бъдат оповестени на по-късен етап. Но бе публична тайна, че Ferrari работи по кола за връщане в Льо Ман от 10 години насам. Това бе и мечтата на Лука ди Монтедземоло, дългогодишен шеф на Ferrari.

Очевидно с въвеждането на лимит на бюджета за Формула 1 в Маранело ще останат с ресурс, който ще бъде използван за Льо Ман. През 50-те и 60-те години на миналия век Енцо Ферари набляга предимно на Льо Ман и фокусът на финансиране са състезанията за издръжливост.

Последното официално участие на Ferrari в тази категория е от 1973 г. Компанията има 24 световни титли и 36 победи в Льо Ман в различните категории. Последното първо място в генералното класиране е през 1965 г., след което идват знаменитите победи на Ford GT40, увековечени във филма Ford v Ferrari. През 2019 г. Ferrari 488 GTE на клиентски отбор спечели в клас GTE Pro, което е 27-а победа за екипа в класа.

Последният прототип, носил името Ferrari е частният проект 333 SP, който се състезава от 1994 до 2003 г., но без големи успехи. Все още не се знаят кои ще са пилотите на екипа, но в GT категориите разчитат на Алесандро Пиер Гуиди, Джеймс Каладо, Даниел Сера, Давиде Ригон, Мигел Молина, Сам Бърд и Никлас Нийлсен. В академията за развитие са Калъм Илот, но за по-голям маркетинг ефект могат да бъдат ангажирани пилотите от Формула 1 Мик Шумахер, Антонио Джовинаци и Кими Райконен.