Календар със събития Събития

Frank Stephenson Design направи цветовете на Praga R1

Frank Stephenson Design направи цветовете на Praga R1

Frank Stephenson Design представи първият съвместен творчески проект с Praga Cars. Стефенсон проектира състезателна разцветка по поръчка за R1, който се състезава в Британския шампионат за издръжливост. Уникалната спортна разцветка е вдъхновена от съвместната работата с инженерния екип на Praga , чиято задача е да надникне дълбоко под кожата и над тялото на R1.

Целта на Франк е да създаде модерна разцветка, която отразява развитието на Praga през миналото, настоящето и бъдещето. Включените в дизайна бели линии отразяват пътя на въздуха над  R1.

Отличават се няколко различни аспекта, които я правят уникална Praga, като златния лъв, графиката на Genius of Victory на историческия орнамент на капака на Praga.

Цветовата схема е добре обмислена, за да отдаде почит на историческия дом на Прага в Чехия чрез комбинирането на синьо, бяло и червено. В поръчковата разцветка  се откриват леки намеци, които разкриват кои ще бъдат пилотите на автомобила. Двойката ще бъде потвърдена през април, преди първия кръг от шампионата на Силвърстоун на 24 април 2021.

Франк Стефенсон е основател на Stephenson Design и голям фен на България, защото приятелката му е наш сънародник. Стефенсон е и основната причина за поканата на Алекс Алексиев в дизайнерския екип на McLaren когато бе шеф на отдела.

Изцяло новият състезателен автомобил Praga R1 е изработен от карбон, има подобрена аеродинамика, както и по-голям резервоар за по-дългите състезания. Тежи само 634 кг, мощността е 365 к.с. в режим на състезание. Прототипът има хомологация за GT класове.