Календар със събития Събития

Глобиха VW за картел с BMW, натопени са от Mercedes

Глобиха VW за картел с BMW, натопени са от Mercedes

Европейската комисия наложи глоба от 875 млн. евро или 1 млрд. долара на BMW AG и Volkswagen AG за картелно споразумение, в което двете компании са се договорили да не използват зелена технология за редуциране на емисиите. Сред засегнатите са също така брандовете Porsche и Audi. Разследването е за дизеловите двигатели и стартира през 2019 г., когато двата производителя са натопени от Daimler. Компанията от Щутгарт няма да бъде глобена, защото е осигурила доказателства за картела.

„Тези автомобилни производители са се договорили нелегално да няма конкуренция помежду им за използването на изчистващи емисиите технологии за дизеловите коли. Наказанието е доказателство за това колко неправилно е съглашението“, коментира Маргарете Фестагер, комисар по конкуренцията.  

От общата глоба 372,8 млн. евро е за BMW, а 502,4 млн. за VW. Производителите са спирали използването на технология за намаляване на изгорелите газове от 5 години, макар да разполагат с нея. Системата за селективно каталитично редуциране SCR намалява азотният оксид (NOx), който е най-вредният за човешкото тяло газ.

В своя защита VW твърди, че разговорите за неизползване на технологията са водени само на експертно ниво и до договорка не се е стигнало. Припомняме, че компанията първоначално отричаше наличието на нелегален софтуер в дизеловите автомобили в САЩ. Скандалът от 2015 г. стана известен като Дизелгейт и струва на производителя над 35 млрд. евро в изплащане на щети, а като директен резултат VW се насочи в разработването на електрически автомобили и създаде бранда ID.