Календар със събития Събития

Hyundai пуска таксита без шофьори в Ioniq 5 от 2023

Hyundai пуска таксита без шофьори в Ioniq 5 от 2023

Hyundai Motor Group е един от най -големите производители на превозни средства в света, предлагащи решения за интелигентна мобилност. Заедно с лидера в сферата на търговските роботизирани услуги Motional разработват изцяло електрическото роботакси на базата на Ioniq 5 без шофьор.
Базиран на изцяло електрическия Hyundai Ioniq 5 роботаксито е автономно превозно средство от ниво 4, което може безопасно да работи без шофьор и е с нулеви емисии. Сливането на тези технологии може да направи транспорта интелигентен, безопасен и устойчив. Motional ще започне да превозва пътници в роботизацията Ioniq 5 през 2023 г.

Комплектът сензори на автомобила е изнесен в екстериора, като лесно отличава роботаксито от останалите превозни средства, шофирани от човек.
Автомобилът има повече от 30 сензора в комбинация от камери, радари, които осигуряват стабилно 360-градусово изображение с висока разделителна способност и откриване на обекти в обхвата за безопасно автономно шофиране. Основавайки се на Електрическата глобална модулна платформа (E-GMP) и BEV на Hyundai Motor Group интериорът на роботакси Ioniq 5 предоставя на свойте пътници просторно и удобно място за работа или релакс по време на тяхното шофиране.

Крайният резултат е постигнат чрез работа между мозъка и тялото на автомобила, като хардуерът и автономността работят в синхрон за постигането  на безопасна автономност.
„Това роботакси представлява визията на Motional за бъдещето без шофьор, което се превръща в реалност“, каза изпълнителният директор на Motional Карл Ягнема.

Във всяка функция има резерви за безопасност, като навигация, кормилно управление, спирачка и газ за допълнителна безопасност. Motional също ще може да предостави дистанционна помощ за превозните средства на роботизацията Ioniq 5, ако се сблъскат с необичаен пътен сценарий, като оператор може незабавно да се свърже с превозното средство и да го насочи към нов път.