Календар със събития Събития

И Пловдив обмисля забрана за старите коли през зимата

И Пловдив обмисля забрана за старите коли през зимата

След като за момента Столичния общински съвет не успява да приеме наредбата за подобряване качеството на въздуха с ограничаване на определена група коли, Пловдив поема по същия път с въвеждането на нискоемисионни зони. Според Plovdiv24.bg проектът е в напреднала фаза и в общината ще бъде внесен доклад за въвеждане на малък вътрешен ринг и голям ринг. Подобно решение е предложено и за София.

Вътрешният ринг обхваща централната градска част и съвпада със зоните за платено паркиране, а големият е целият град, което вече е голямата разлика с плановете на СОС.

Според заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов на Пловдив трябва да се гласува нова наредба за контрола, който все още не е ясно как ще се осъществява. Първоначалната идея е да се използват екостикерите, а глобите да влизат в общинския бюджет. Правителството в оставка обаче отхвърля това предложение и предлага използване на камерите на Пътна полиция. Тогава обаче парите ще влизат в републиканския бюджет, а не общинския.

За момента се обсъжда забрана на коли с нисък екологичен клас в дните с високо замърсяване през зимните месеци от декември до февруари. Фокусът е към най-замърсяващите коли от клас евро 1. Както в София, живущите в зоната ще ползват преференция и няма да бъдат санкционирани, без значение от класа на автомобила, който притежават. Пловдив може да получи 6 милиона лева за изграждане на системи за контрол и електронни фишове.