Календар със събития Събития

Илия Чубриков получи Венец на победителя от Министерство на спорта

Илия Чубриков получи Венец на победителя от Министерство на спорта

Доайенът на автомобилния и мотоциклетния спорт Илия Чубриков получи награда Венец на победителя, която е най-високото спортно отличие у нас. Призът бе връчен от Министъра на спорта Красен Кралев в Нощта на шампионите, а събитието предавано пряко по БНТ1.

За съжаление легендата не успя да получи наградата си лично, поради тежко заболяване, което отне живота му в началото на декември. Венецът не победителя бе приет от съпругата му д-р Виолета Стоянова и внучката му Карина Чубрикова.  

„Илия успя да съчетае невероятния си поливалентен талант с огромното трудолюбие и ги посвети на мотоциклетните и автомобилните спортове. Той бе поставил България много високо в своите идеали и съм горда да получа наградата му. От името на нашето семейство оставяме частица от него в Министерството на спорта като дарим купата му за победител в рали Гюнайдън 1983 г.“, коментира д-р Стоянова.

„Илия Чубриков бе голямо име в спорта, лично съм гледал победата му на рали „Златни пясъци“ през 1971 г. с „Булгаралпин“, автомобил, който тогава произвеждахме. Купата му ще бъде съхранена за идните поколения в Музея на спорта в Националния стадион Васил Левски“, обясни Красен Кралев.

Венец на победителя получи и Богдан Николов, дългогодишен президент на Българската федерация по мотоциклетизъм.

Припомняме, че през март 2020 г. секретарят на Президента Димитър Стоянов отказа предложението на Министерство на спорта за връчване на орден Стара планина на Илия Чубриков без мотиви в официалното писмо, в което се настоява за подаване на „ново предложение“. По наши източници причината за отказа е теза на Димитър Стоянов, че „стойността на ордена девалвира със спортисти“ и предлага да му бъде връчен орден „За заслуга“, какъвто има пилотът Георги Петров.

През 2020 г. Стара планина са получили ген. Андрей Боцев (посмъртно през март) за развитието и укрепването на Българската армия, Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, о.з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов за изключителни заслуги за развитието на медицинската наука и за цялостен принос в областта на военномедицинското дело, кино режисьорът Иван Ничев за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството и проф. д-р Георги Тодоров за заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика. Сред носителите на орден Стара планина за изключително големи заслуги за спорта през годините са имена като Валентин Димитров, Валери Григоров, Мария Гроздева, Артеник Агоп Арабаджиан, Валентин Михов, Ивайло Маринов, Силвио Данаилов, Светла Оцетова, Здравка Йорданова, Тодор Симов, Димитър Златанов, Йорданка Донкова Сийка Келбечева, Стоянка Груйчева, Георги Костадинов, Йордан Йовчев, Иван Абаджиев, Димитър Ларгов, Васил Етрополски и много други, сред които пилотът и дългогодишен шеф на автомобилния спорт Георги Янакиев. Сред наградените от Димитър Стоянов и Президента Румен Радев спортисти са Христо Меранзов през май 2019 и Атанас Голомеев през юли 2019. Христо Меранзов е отговорникът на ЦК на БКП за спорта през 70-те и 80-те, сред шефовете в щангите по време на скандалите с допинг. В началото на миналата година избухна поредния скандал между премиера Бойко Борисов и Румен Радев, а Димитър Стоянов бе наречен "келеш" от Борисов.

Илия Чубриков е активен състезател от 1956 до 1990 г., един от едва трима в историята шампиони с мотоциклет и автомобил. Той е пилотът с най-много победи извън България.

Има участия в над 160 автомобилни и над 50 мотоциклетни състезания. Печели 19 международни генерални победи и над 30 подиума – на четири колела в различните дисциплини – рали, писта и планинско. 6 пъти е балкански шампион по мотоциклетизъм.

Той е първият българин с победа и златен медал в кръг от световен шампионат по мотокрос – през 1956 г. в Германия, след което отново записва победа и златен медал в Рига, Латвия, през 1957 г.

Илия Чубриков е треньор на националния отбор по мотоциклетизъм в продължение на десет години – от 1957 до 1967 г.

Участва в създаването на българския мотоциклет „Балкан“ и отговаря за произвеждането на състезателните мотоциклети „Балкан“, които се продават у нас и в чужбина, включително Мароко. Лидер е на заводския отбор „Балкан“ в международните състезания. Под неговото ръководство на отбора като треньор и пилот „Балкан“ побеждава чуждите екипажи като YAWA, където участват националите на Чехословакия.

Печели 6 пъти най-голямото състезание по мотокрос в историята на България – на връх Столетов (Шипка), състезание, което се провежда по негова инициатива до родното му Габрово. Международното състезание събира над 100 000 души всяка една година.

От 1988 до 1990 г. участва в 19 кръга от европейския шампионат по планинско в група В, става европейски шампион в група В през 1990 г.

Носител е на два призови плакета от FIA за Топ 3 за 1989 и 1990. Първият българин с приоритет А (20-те най-добри в света) в световния рали шампионат на FIA.

Победител е в рали „Трансбалкания“ 1967 г., първа победа за автомобил българско производство в генерално класиране на международно състезание – „Булгаррено 8“.

Печели първото рали „Златни пясъци“ през 1971 г.  – сега рали „България“ с „Булгаралпин“ и 36 г. е единственият българин с подобно постижение. Победител е в тежкото рали „Руска зима“ и първи чужденец с победа в състезанието. Става шампион на рали на Източния блок през 1976 г. Печели рали „Средиземно море“ през 1978 г. дълго над 13 000 км.

Взима 400 купи, почетен гражданин е на Габрово, заслужил майстор на спорта и почетен член на СБА. Заводски пилот на Renault и лидер на състезателния отбор на „Булет“ – производител на „Булгаралпин“ и „Булгаррено“ в Пловдив. Единствен чужденец поканен официално сред френските заводски пилоти на Renault по време на честването на 60-годишнинта на Alpine в Диеп.

Поклон пред светлата му памет, името му никога няма да бъде забравено.