Календар със събития Събития

Jaguar пуска нова серия от седемте запазени C-Type Ecurie Ecosse

Jaguar пуска нова серия от седемте запазени C-Type Ecurie Ecosse

Jaguar C-Type е една от най-легендарните британски състезателни коли, а екипът Ecurie Ecosse постига знакови победи с нея. Сега в чест на легендата е създадена нова леко модернизирана кола.

През 1952 г. младият пилот на Ecurie Ecosse Иън Стюарт, посещава Jaguar Cars в Ковънтри, за да вземе чисто новия си C-Type. Шофира колата до първото си състезание, за да се изправи срещу засилената конкуренция от Aston Martin и Frazer Nash. Състезанието е спечелено и той пише първата глава в международната кариера на Ecurie Ecosse.

Значителен успех на пистата следва за Ecurie Ecosse с 59 места на подиума, осигурени от C-type. Чрез интелигентна настройка от легендарния мениджър на отбора Уилкинсън и планиране от основателя Дейвид Мъри те доказват колко способен е Jaguar C-type на международната сцена. Оставят наследство, което ще отведе шотландския национален отбор до коронацията му в Льо Ман.

Jaguar C-type е технологичен шедьовър. Това е първият състезателен автомобил с тръбна рама и стоманено шаси, облечени в алуминиев корпус, проектиран от Малкълм Сайер, усъвършенстван в аеродинамичен тунел и с революционни дискови спирачки на Dunlop.

Стърлинг Мос веднъж каза, че за него C-type е далеч по-добра кола от D-type. Седемте произведени безценни шасита съществуват и до днес, понякога излизащи от гаража за състезания. Шефът на Ecurie Ecosse решава да направи нова серия от тези 7 шасита със същото внимание към детайла и естествено ръчно сглобени в Ковънтри.

Звучният шест цилиндров Jaguar XK остава, въпреки че работният обем е увеличен до 4,2 литра, а мощността е 300 к.с.

Окачването и дисковите спирачки са подобрени, за да се справят с петстепенна скоростна кутия, добавена за максимално ускорение. Седалките на автомобила спират дъха с ръчната изработка, облечени в еластична синя кожа на Crest, има хронометри на Tag Heuer на таблото. Първият автомобил е достъпен за разглеждане и пробно шофиране в дилърството на Henley on Thames.