Календар със събития Събития

Как да реагираме при опасна ситуация на пътя

Как да реагираме при опасна ситуация на пътя

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев разкриват как да реагираме при различните опасни ситуация на пътя. Често се смятаме за подготвени за спукване на гума, удар на камък или пожар, но реалността сочи друго. Подобри проблеми се подценяват, но могат да доведат до фатални последици.

„Камъкът често е зад завоя и трябва да се вземе бързо решение. Моят съвет е при малък размер да се премине с автомобила върху него без да се настъпва с гумата, защото това може да доведе до спукване или изкривяване на джантата. Ако е голям, трябва да се избегне. При пътен знак за падащи камъни трябва да имате готовност, също препоръчвам да се избягват подобни участъци“, коментира рали шампионът и преподавател в НСА Димитър Илиев.

Острите ръбове на дупките са най-опасни, защото гумата влиза в тях на спирачка и натоварена. Това може да доведе до спукване, крива джанта или повреда в окачването и важи също така за всяка една неравност, включително легнал полицай. Затова е нужно да се отпусне спирачката, за да се разтовари предната част на колата. „В ралитата имаме специална техника за преминаване през неравности, спираме до последния момент и след това на тях подаваме газ. Естествено не искам това от шофьорите, но поне да отпускат спирачката“, допълва Илиев.     

Новият епизод показва какво се случва при спукване на гума със скорост 90 км/ч. Автомобилът тръгва настрани и задачата да шофьора е да контрира и да го насочи в права посока.

При спукана гума трябва първо да се помисли за сигурността, което включва избор на безопасно и равно място за спиране, поставяне на сигналната жилетка, активиране на ръчната спирачка, поставяне на светлоотразителен триъгълник и камък зад диагоналната на спуканата гума.

Ако работната температура стане много висока, в никакъв случай не трябва да се отваря капачката на радиатора. Препоръчително е пускане на парното, което ще охлади малко системата. Препоръчително е да проверявате пожарогасителя всяка година. Лекият автомобил изгаря за от 5 до 7 мин и пожар може да бъде загасен само с по-голям пожарогасител. Колите с газови уредби трябва задължително да се обезопасят при усещане на миризма от загоряло като се изключи запалването и се активира предпазния клапан.  

Поредицата се осъществява с подкрепата на Държавна агенция за пътна безопасност, Bridgestone, Xado, Мост Ауто и Bosch.