Календар със събития Събития

Как влияят алкохолът и наркотиците по време на шофиране?

Как влияят алкохолът и наркотиците по време на шофиране?

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy рали шампионът и преподавател в НСА доц. Димитър Илиев и Филип показват какво е влиянието на алкохола и наркотиците при управление на автомобил. Как се влошават реакциите и до какво води това. Тестовият пилот Мистър Катастрофа има за задача да премине максимално бързо на обезопасено трасе с конуси на майсторско управление, успоредно и перпендикулярно паркиране в тясно място между автомобили.

„Пълен мит е, че може да се пият две напитки и това е наред за каране. Също така почти всяка полицейска кола е екипирана със средства за проверка на употреба на наркотици. Вече свършиха времената, в които не можеха да се проверяват“, обяснява Димитър Илиев.

След първия рунд пиене Мистър Катастрофа показва на дрегера 0,056% алкохол, което на пътя би му струвало 6 месеца без шофьорска книжка, спиране на колата от движене със сваляне на номерата и 500 лв. глоба. Минаването по трасето коства няколко леки удара и бутнат конус.

В границата между 0,08 и 0,12% се отнема книжка за една година, номерата на колата се свалят и глобата е 1000 лв. След втория рунд напитки Мистър Катастрофа отчита 0,132%, което на пътя води до затвор, влизане на присъдата в трудовото досие и трудно намиране на работа впоследствие. Управлението му вече е много по-забавено, удря конуси и паркиралите автомобили. Времето му на минаване е 2,06 мин, при 1,39 мин на трезво. При причиняване на смърт следствие на употреба на алкохол, наказателният кодекс предвижда затвор от 3 до 5 години, а при много тежки случаи до 20 г.

Във финалното каране с 0,207% Мистър Катастрофа бута най-много конуси и причинява най-много щети по автомобилите.

В България максималното разрешено количество алкохол в кръвта е 0,05% както е в повечето европейски държави, но в Румъния, Унгария, Чехия и Словакия изискването е нулево количество. „Реверансът е даден не, за да се пие, а защото в някои лекарства има алкохол и може да има остатъчно количество в кръвта. Страшното е, че когато човек пие и кара, придобива увереност, а това е напълно погрешно. Всеки, който е честен към себе си, знае, че няма същите рефлекси след пиене. Затова показваме в контролирана среда как един много добър и умел шофьор променя своите рефлекси с пиенето. Искаме да убедим хората, че не го могат. След като са хора, няма как да не им влияе“, коментира Димитър Илиев.

В редки случаи само от диабет на контролен уред за алкохол може да покажете наличие на малко количество. А разграждането на алкохола зависи от всеки един организъм, кръвна група и тегло.

„От едно наздраве до затвор. Мистър Катастрофа за 40 минути и няколко чаши успя да премине в зона, в която влиза в затвора. Беше ми много притеснено по време на управлението на Мистър Катастрофа. Сигурен бях, че ще удари някоя от паркиралите коли“, пояснява Филип.